U trendu

U Kataru počeli prvi demokratski izbori

DOHA – Građani Katara danas su počeli da glasaju na prvim demokratskim izborima na kojima se biraju dve trećine savetodavnog veća Šure.

Glasači na biračkim mestima izabraće 30 članova veća od 45 mesta, a vladajući emir će imenovati preostalih 15 članova, piše Rojters.

Veće će imati zakonodavnu vlast i odobravaće opštu državnu politiku i budžet, ali nema kontrolu nad izvršnim organima koji utvrđuju odbrambenu, bezbednosnu, ekonomsku i investicionu politiku za malog, ali bogatog proizvođača gasa koji zabranjuje političke stranke.

Osamnaest žena je među 183 kandidata koji se nadaju da će biti izabrani u 30 okruga u zemlji.

Izbori pokazuju da katarska vladajuća porodca al-Tani „ozbiljno shvata ideju o simboličnoj podeli vlasti, ali i institucionalnoj podeli vlasti sa drugim katarskim grupama“, rekao je Alen Fromherez, direktor Srednjoistočkog istraživačkog centra Univerziteta Džordžija.

Izbori su odobreni ustavnim referendumom, a Katar će krajem sledeće godine biti domaćin Svetskog prvenstvo u fudbalu.

Zamenik katarskog premijera i ministar spoljnih poslova, šeik Mohamad bin Abdulrahman al-Tani, prošlog meseca je opisao glasanje kao novi „eksperiment“ i rekao da se od Veća ne može očekivati da ima „punu ulogu bilo kog parlamenta“.

Zbog velikog broja stranih državljana u Kataru, koji je najveći svetski proizvođač prirodnog gasa, Katarci čine samo 10 odsto stanovništva od 2,8 miliona.

Čak ni svih 10 odsto nema pravo glasa jer prema zakonu za glasanje, pravo glasa imaju građani Katara čija je porodica bila prisutna u zemlji pre 1930. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar