U trendu

U Kini obustava skeniranja lica u toaletu usled kritika

DUNGUAN – Grad Dunguan na jugoistoku Kine obustavio je upotrebu uređaja za prepoznavanje lica u javnim toaletima kojim je ograničavao količinu toalet papira koju su korisnici mogli uzeti nakon brojnih kritika javnosti zbog zabrinutosti za privatnost.
Kineski grad Dunguan nije međutim prvo mesto testiranja i upotrebe naprava za prepoznavanje lica u javnim toaletima, pošto su se takvi uređaji na držačima toalet papira prvi put pojavili u turističkom kompleksu Nebeski hram u Pekingu 2017. godine, a zatim i u gradu Guangdžou 2019. godine.

Vlasti Dunguana navode da aparati za toalet papir nisu povezani sa većom mrežom i da sve snimljene slike brišu nakon „određenog vremena“, ističući da se prepoznavanje lica koristi kako bi se sprečilo da ista osoba ponovo uzme još toalet papira, osim ako ne prođe dovoljno vremena da se to računa kao odvojena poseta.

To objašnjenje ipak nije bilo dovoljno da se umiri javnost i burne rasprave na društvenim mrežama, a mnogi stanovnici Dunguana izrazili su zabrinutost za zaštitu ličnih podataka.

Uređaj funkcioniše tako što ljudi skeniraju lice ispred dozatora koji zatim svakoj osobi daje ograničenu količinu toalet papira da bi se, kako je navela kompanija koja je proizvela opremu, smanjio otpad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.