U trendu

U Kini toplotni talas nakon rekordnih padavina u junu

PEKING – Od snežnih vrhova Tibeta do tropskog ostrva Hajnan, Kina je trenutno pod najgorim toplotnim talasom u poslednjim decenijama, nakon što su padavine u junu dostigle rekordne vrednosti, prenosi AP.

Ekstremne vrućine takođe pogađaju Japan, a nestabilno vreme stvara probleme u drugim delovima sveta, što su prema naučnicima sve obeležja klimatskih promena, dok se još veće zagrevanje očekuje do kraja ovog veka.

U severoistočnim kineskim pokrajinama Šandong, Đilin i Ljaoning padavine su dostigle rekordne vrednosti u junu, dok je nacionalni prosek od 112,1 milimetara bio 9,1 odsto veći nego u istom mesecu prošle godine, saopštio je Nacionalni meteorološki centar.

Prosečna temperatura širom zemlje je takođe dostigla 21,3 stepena Celzijusa u junu, što je za 0,9 stepeni više, u odnosu na isti period prošle godine i najviša je od 1961.

Prema meteorološkoj službi ne nazire se olakšanje, pošto se više temperature od uobičajenih i padavine u većem delu zemlje oocekuju i tokom jula.

U severnoj provinciji Henan, u gradu Sjučang 24. juna temperatura je dostigla 42,1 stepena , a u Dengfengu 41,6 stepeni ,što su najveće ikad izmerene vrednosti, navodi AP.

Poslednjih nedelja, rekordne padavine i poplave u južnoj Kini uništile su imovinu, paralisale saobraćaj i poremetile svakodnevni život miliona ljudi u jednom od najnaseljenijih i ekonomski ključnih regiona u zemlji, a očekuje se da će se ekstremno vreme, uključujući neuobičajeno jake poplave, nastaviti u Kini do avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.