U trendu

U MCP nikada nije bilo reči o odvajanju od SPC

PODGORICA – U Mitropoliji crnogorsko-primorski nikada nije bilo reči o odvajanju od Srpske pravoslavne crkve, izjavio je mitropolit Joanikije u emišiji TVCG „Argumenti“, koja će biti emitovana večeras.

“To su očekivali ljudi iz vlasti da, na takav način, polako i sada se o tome govori kako je u nekom smislu već bilo krenulo to odvajanje”, kaže Joanikije, preneo je portal RTCG.

Na pitanje da li je to odvajanje zaista i bilo krenulo, mitropolit jasan:

“Apsolutno ne, nikada. Ne može Mitropolija da obriše svoju istoriju, svoj identitet, vekovni svetosavski, hrišćanski. Dakle, ja kao mitropolit i svaki mitropolit, dužan je da neguje jedinstvo crkve i da poštuje kanonsku jurisdikciju”.

Kako je ranije najavljeno, mitropolit će u ovom itervjuu govoriti i o temeljnom ugovoru između SPC i Crne Gore.

Sinod SPC razmatra na današnjoj sednici predloge temljenog ugovora između Crkve i Crne Gore, potvrđeno je Tanjugu u SPC.

Na stolu će se naći čak četiri verzije ovog ugovora – prva, koja je bila usaglašena, i očekivalo se da će biti potpisana 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu, druga iz koje je premijer Zdravko Krivokapić izostavio preambulu i dva člana i dva poslednja koja su stigla istovremeno – jedan primerak je direktno dostavjen Patrijaršiji, a drugi je upućen preko mitropolita crnogorsko primorski Joanikija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.