U trendu

U Mjanmaru više od 12.000 raseljenih posle vazdušnih udara vojske

Više od 12.000 ljudi raseljeno je posle vazdušnih udara vojske Mjanmara poslednjih dana, saopštila je danas pobunjenička etnička frakcija ukazujući da je bilo brojnih žrtava i uništenja škola i sela.

„Više od 12.000 civila pobeglo je zbog velike humanitarne krize“, navela je Nacionalna unija Karen (KNU), jedna od najvećih oružanih grupa u zemlji.

Kao odgovor na vojno brutalno suzbijanje protivnika vojnog puča izvedenog 1. februara, ova grupa je prošle nedelje zauzela vojnu bazu u državi Karen na jugoistoku Mjanmara.

Vojska je uzvratila vazdušnim udarima izmedju 27. i 30 marta, ciljajući uporišta KNU, što je prvi put da se oni napadaju u poslednjih 20 godina u toj oblasti.

KNU je navela da je poginulo mnogo civila, maloletnika i studenata, a da su uništene kuće, sela i škole.

„Pozivamo sve etničke manjine u zemlji da krenu u snažnu akciju i da kazne odgovorne“, navela je ta grupa.

Od sticanja nezavisnosti u Mjanmaru 1948. godine brojne oružane etničke frakcije u sukobu su sa centralnom vladom radi sticanja autonomije, priznanja njihove specifičnosti, pristupa brojnim prirodnim bogatstvima u zemlji ili dobijanja udela u unosnoj trgovini drogom.

Vojska je poslednjih godina zaključila primirje sa nekim od tih frakcija.

Medjutim od kada je u puču 1. februara svrgnuta civilna vlada Aung San Su Ći, više frakcija je podržalo demokratske proteste protiv vojnih vlasti, i zapretilo da će ponovo dići oružje protiv vojne hunte koja u krvi guši proteste.

U napadima bezbednosnih snaga protiv demonstranata poginulo je 550 civila poslednjih meseci, prema Asocijaciji za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.