U trendu

U napadima na severu Benina ubijeno najmanje 8 ljudi

PORTO NOVO – U napadima islamskih ekstremista na severu Benina ubijeno je najmanje osam ljudi, uključujući vojnike, čuvare parka i jednog francuskog instruktora, potvrdila je danas vlada te zapadnoafričke države.

U utorak je šest ljudi ubijeno, a desetak povređeno u napadu na patrolu čuvara parka na severu Nacionalnog parka W blizu granica susedne Burkine Faso i Nigera, kada je došlo do eksplozije improvizovanih nagaznih mina, izjavio je portparol vlade Benina Vilfrid Leandr Houngbedži, a prenosi agencija AP.

U tom napadu je ubijeno pet rendžera, koji su bili deo patrole koja se bori protiv krivolova, kao i njihov francuski instruktor.
Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali islamske ekstremističke grupe koje su povezane sa Al Kaidom i grupom Islamska država, obično su “zaslužne” za širenje nasilja širom zapadne Afrike, navodi agencija AP.

Kancelarija francuskog antiterorističkog tužioca je saopštila da je otvorila istragu o ubistvima, dodajući da je stradali francuski instruktor imao 50 godina.

Drugi napad dogodio se u četvrtak kada je patrola čuvara parka nagazila na improvizovanu minu, a potom je napadnuta.
U tom incidentu su poginuli jedan civil i jedan zaposleni u parku.

Od decembra prošle godine je bilo više napada
na oružane snage Benina, navodi se u izveštaju o unutrašnjoj bezbednosti, a džihadisti su, kako se dodaje, ubili dva beninska vojnika u blizini granice sa Burkinom Faso.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar