U trendu

U napadu dronom ubijen visoki član grupe povezan sa Al Kaidom u Siriji

DAMASK/VAŠINGTON – U napadu dronom koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama u severozapadnoj Siriji, ubijen je visoki član grupe povezane sa Al Kaidom, saopštili su danas sirijski opozicioni aktivisti i američka vojska.

Napad na osumnjičenog militanta, koji je u to vreme vozio motocikl, dogodio se u ponedeljak nešto pre ponoći, prenosi agencija AP.

To je poslednji u nizu napada u poslednjih nekoliko godina usmerenih na militante povezane sa Al Kaidom na severozapadu Sirije, navodi američka agencija.

Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je da su njene snage izvele „kinetički napad“ u sirijskoj provinciji Idlib, ciljajući na visokog vođu grupe Horas al-Din, Abu Hamzu al Jemena, koji je u vreme napada putovao sam.

Takođe, kako se dodaje, prvobitnim pregledom, utvrđeno je da nema civilnih žrtava u ovom napadu.

Opoziciona sirijska civilna odbrana, poznata i kao „Beli šlemovi“, saopštila je da se napad dogodio južno od grada Idliba, koji drže pobunjenici.

Kako su naveli u saopštenju, nije bilo drugih poginulih, osim čoveka na motociklu.

Sirijski opozicioni aktivisti nisu identifikovali ubijenog čoveka, dok je u saopštenju Centralne komande SAD navedeno da je on državljanin Jemena.

Pripadnici Horas al-Dina, na arapskom „Čuvari religije“ su tvrdokorni elementi Al Kaide koji su se odvojili od Hajat Tahrir al-Šama, najjače pobunjeničke grupe u Idlibu.

CENTCOM navodi u saopštenju da nasilne ekstremističke organizacije, uključujući organizacije koje su povezane sa Al Kaidom, kao što je Horas al-Din, „nastavljaju da predstavljaju pretnju Americi i njihovim saveznicima“.

Dodaje se da militanti koji su bliski Al Kaidi koriste Siriju kao sigurno utočište za koordinaciju sa svojim spoljnim ispostavama i planiranje operacija van Sirije.

„Uklanjanje ovog visokog lidera poremetiće sposobnost Al Kaide da izvrši napade na američke građane, naše partnere i nevine civile širom sveta“, navodi se u saopštenju CENTCOM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar