U trendu

U napadu na Donjeck najmanje 20 žrtava, među njima i deca

DONJECK – U centru Donjecka je poginulo najmanje 20 osoba, uključujući decu, a 28 je povređeno kada je oborena raketa ukrajinskih snaga, saopštila je teritorijalna odbrana samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Objavljeni su snimci i fotografije iz centra Donjecka, gde je, prema rečima gradonačelnika Donjecka Alekseja Kulemzina, oborena raketa “Točka U“ u blizini zgrade Vlade.

Prema rečima lidera DNR Denisa Pušilina, broj povređenih je dostigao 28, među kojima je i jedno dete, prenosi “Sputnjik”.

“Ljudi su prosto stajali u redu na stanici. Po preliminarnim podacima, 20 osoba je poginulo. Među poginulima ima dece“, rekao je Pušilin za televiziju “Rusija 24“.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja DNR saopštilo da su 23 osobe povređene.

Pušilin je naveo da je raketa “Točka U“, koja je korišćena u napadu, sadržala kasetno punjenje, i da je u DNR-u u toku potraga za sistemom koji je ispalio raketu u Donjecku.

„Točka U’ je imala kasetno punjenje, što je, kao što znamo, zabranjeno. Da nije oborena, bilo bi nesrazmerno više žrtava“, objasnio je Pušilin.

Raketni napad ukrajinskih snaga predstavlja ratni zločin Kijeva, istakao je on, dodajući da će u Donjeckoj Narodnoj Republici biti proglašena žalost nakon raketnog napada na grad.

“Monstruozni zločin kijevskog režima bezsulovno spada u ratne zločine. Nikakvih pokušaja da se ošteti upravo vojna infrastruktura u ovom planu nije bilo“, smatra Pušilin.

Prema navodima predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, municija i fragmenti koji su se razleteli nakon granatiranja registrovani su u dometu od 500 metara od zgrade Vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.