U napadu u Somaliji 28 osoba poginulo

U dvostrukom napadu na hotel u centru Mogadiša poginulo je 28 osoba, dok je više od 40 povredjeno, saopštili su danas bolnički izvori.

„Za sada znamo da ima 28 mrtvih i 43 povredjene osobe. Vozila hitne pomoći su i dalje na mestu napada“, naveli su bolnički izvori.

Napad je počeo jutros pošto je automobil bomba eksplodirao u blizini hotela „Daja“ koji posećuju političari i poslanici. Posle tog napada, u hotel su ušli naoružani napadači koji su razmenjivali vatru sa članovima obezbedjenja hotela.

Vlasti sumnjaju da iza napada stoje džihadisti iz Al Šababa, pokreta koji je nastao 2000. godine kao fuzija nekoliko somalijskih islamističkih grupa i Al Kaide.

Oni su sledbenici somalijskog nacionalizma i nastoje da nametnu islamsku državu sa strogim šerijatskim zakonima, kao i sprovodjenje džihada na globalnom nivou.

Pripadnici mirovne misije Afričke unije proterali su 2011. godine iz Mogadiša džihadiste Al Šababa, koji su potom izgubili većinu svojih uporišta, ali i dalje kontrolišu ruralne oblasti, odakle često organizuju terorističke napade u Mogadišu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.