U trendu

U ovakvoj situaciji BiH neće u EU ni za 60 godina

SARAJEVO – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na današnjem sastanku sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da je BiH trebalo da dobije pregovarački stataus, ali da u ovakvoj situaciji neće ući u EU možda ni za 60 godina.

Dodik je naveo da je na sednici Predsedništva BiH predlagao da se Kristijan Šmit proglasi nepoželjnom osobom u BiH, ali da su to odbila druga dva člana Predsedništva.

„To dovoljno govori o njihovom licemerju jer jedno govore u javnosti – da je ono što je Šmit nametnuo nepoželjno i nedoputivo, a neće da prihvate moj predlog“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka Fon der Lajen sa članovima Predsedništva BiH, prenela je RTRS.

Dodik je naveo da je odbijen i njegov predlog da BiH pristupi „Otvorenom Balkanu“, kao i da se prihvati izgradnja gasovoda kako bi BiH imala uredno snabdijevanje gasom.

„Predsedništvo je ‘crna rupa’, a ne institucija koja odlučuje“, kazao je Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja je zbog magle doputovala nešto kasnije od predviđenog protokola.

Ona je u Sarajevu u okviru posete zemljama Zapadnog Balkana, a u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se BiH dodeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u EU.

Fon der Lajen je izjavila da je istinsko zadovoljstvo biti u Sarajevu u ovom istorijskom trenutku za BiH i poručila da Bosna i Hercegovina ima svoje mesto u srcu Evropske unije.

„Vi ste deo Evrope, vi pripadate našoj uniji“, rekla je u obraćanju predstavnicima političkog i javnog života u BiH, civilnog društva, ambasadorima i medijima.

Istakla je da je njena poruka koju želi da prenese svim građanima jeste da je njihova budućnost u Evropskoj uniji.

Kazala je da građani BiH istinski veruju u Evrupu.

„Više od tri četvrtine vaših građana podržava članstvo u EU i za to postoji snažna većina u svim delovima zemlje“, rekla je predsednica EK, prenela je Fena.

Fon der Lajenovu je u Sarajevu na aerodromu dočekala ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković.

Ona se po dolasku sastala sa odlazećim članovima predsedništva BiH, a najavljen je i susret sa novim članovima izabranim na Opštim izborima u BiH, osim Željke Cvijanović, koja je odsutna iz zdravstvenih razloga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.