U trendu

U ove zemlje EU građani Srbije i dalje ne mogu da uđu

Jedan deo zemalja članica Evropske unije, uključujući Austriju, Sloveniju i još neke, odlučile su da ne uvaže preporuku Evropske komisije o uklanjanju ograničenja za ulazak u EU za građane Srbije i ostalih zemalja regiona od danas, 1. jula.

Austrija je odlučila da ne otvara granice za ulazak građana Srbije, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, osim svojim državljanima koji dolaze iz tih zemalja, ali je za njih obavezan 14-dnevni karantin ili PCR test.

Slovenija takođe nije otvorila granice za državljane Srbije uprkos preporuci Komisije, koju je ta država obavestila da se uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju i da ostaju isti kao do sada, rečeno je Tanjugu u Ambasadi Slovenije u Beogradu.

Srbija ostaje na slovenačkom crvenom spisku epidemiološki rizičnih država, zato sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka 14-dnevni karantin, navodi se na sajtu ambasade.

I odlazak u Nemačku građani Srbije moraće da odlože do daljnjeg.

Granice Španije na današnji dan nisu otvorene za građane Srbije, navodi se u odgovoru ambasade Španije u Srbiji za Tanjug i dodaje da je moguće da će se situacija promeniti narednih dana.

Evropska komisija preporučila je zemljama članicama uklanjanje ograničenja za ulazak u EU za građane Srbije i drugih zemalja regiona, od danas, 1. jula, što pojedine od njih nisu uvažile, te su nastavile sa restriktivnijom politikom ulaska i nadalje.

Švedska ambasada saopštila je da je vlada te zemlje još 19. marta odlučila da privremeno obustavi „nepotrebna putovanja u Švedsku“, s ciljem ublažavanja efekata epidemije i smanjenja zaraze virusom Covid-19, te da je odluka u nekoliko navrata bila ponovo razmatrana i produžena, kako se napominje, poslednji put pre nekoliko dana.

Privremena zabrana ulaska u EU preko Švedske produžena je do 7. jula, navodi se u odgovoru u kojem se kaže da će vlada tada ponovo odlučivati o zabrani.

„Kada i ako bude omogućen ulazak u Švedsku, Švedska će doneti odluke o prevenciji zaraze“, stoji u odgovoru.

Takođe, dodaje se da su informacije na sajtu ambasade ažurne i u skladu sa odlukama vlade Švedske i Evropske unije, te se građani upućuju da potraže obaveštenja i putem sajta.

Mimo zemalja članica EU, ne može se još ni u Rusiju.

Ambasada Ruske Federacije u Beogradu navela je takođe da su još od 18. marta privremeno ograničeni ulasci na teritoriju te zemlje svih stranih državljana, sa nekim izuzecima.

Ta odluka ne odnosi se, naime, kako je navedeno u odgovoru Ambasade Tanjugu, na visokokvalifikovane stručnjake koji imaju dozvolu za rad u Rusiji, na saradnike diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država na teritoriji Ruske Federacije, članove zvaničnih delegacija, strane državljane koji stalno borave na teritoriji Ruske Federacije, kao i na strane državljane koji ulaze u Rusku Federaciju radi lečenja ili u vezi sa smrću bliskog rođaka.

Mađarska je među zemljama koje su otvorile granice za naše državljane.

Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtevi za ulazak, navodi se u odgovoru ambasadora Mađarske u Srbiji Atile Pintera za Tanjug.

Kako je dodao, svih devet prelaza je otvoreno i srpski državljani mogu i bez testa i bez karantina, znači bezuslovno, da uđu u Mađarsku.

Kad je reč o zemljama izvan EU, u odgovoru švajcarske ambasade rekli su da zvaničnu informaciju nemaju, a državljani Srbije su upućeni da redovno prate internet sajt oko daljih uputstava.

Od danas nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju i nije potrebno obrazložiti razloge putovanja, ali će u narednih 14 dana na snazi biti mera obavezne samoizolacije i medicinskog nadzora, navodi se u odgovoru italijanske ambasade za Tanjug.

Kako se dodaje, ministar zdravlja te zemlje, a na osnovu preporuka EK, usvojio je mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru, te i dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana.

„Ove mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj “zelenoj listi“, koju je juče odobrio Brisel (obuhvaćena je i Srbija). Ove mere, koje stupaju na snagu danas, biće ponovo razmotrene za 14 dana“, stoji u odgovoru.

Dodaje se i da će za ulazak u Italiju biti potrebno popuniti formular koji će biti dostupan na sajtu Ambasade, kao i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

U odgovoru hrvatske ambasade Tanjugu kaže se da je Štab civilne zaštite Hrvatske doneo odluku „o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske, koja se primenjuje od 1. do 15. jula 2020. godine“.

Od toga su, dodaje se, izuzeti zdravstveni radnici, saradnici i istraživači, stručnjaci za brigu o starijima, prekogranični radnici, oni koji zahtevaju hitno medicinsko lečenje…

Takođe, kako se navodi, osobama koje putuju u Hrvatsku preporučuje se prethodna najava ulaska u tu zemlju korišćenjem aplikacije https://entercroatia.mup.hr/, radi što bržeg prelaska granice.

Za ulazak u Holandiju nema ograničenja, te stoga građani Srbije bezuslovno mogu ući u tu državu, i bez testa i bez obaveznog karantina, rečeno je iz holandske ambasade u Srbiji u kratkom odgovoru za Tanjug.

„Podrazumeva se da su svu putnici u obavezi da poštuju mere i obaveze koje se primenjuju u Holandiji“, navodi se.

U Rumuniji su trenutno, još uvek, na snazi odredbe o opštoj zabrani ulaska stranih državljana iz zemalja koje nisu članice EU, a ulazak je stranim državljanima iz zemalja koje nisu članice EU je dozvoljen samo onima koji su članovi porodica rumunskih državljana ili državljana iz drugih država članica EU ili Evropskog ekonomskog prostora sa prebivalištem u Rumuniji, zatim strancima koji poseduju dozvolu za boravak ili dugoročnu vizu, osoblju diplomatsko konzularnih predstavništva ili međunarodnih organizacija, putnicima u tranzitu ili onima koji putuju iz hitnih ili humanitarnih razloga.

Sva lica koja ulaze u Rumuniju iz Srbije, bez obzira na državljanstvo, u obavezi su da poštuju restriktivnu meru 14 dana izolacije u kućnim uslovima, navode u Ambasadi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar