U trendu

U ovoj državi na referendumu odbili ukidanje TV pretplate

Švajcarci su juče na referendumu odlučili da zadrže TV pretplatu, a time i svoj javni servis SRG/SSR, javljaju švajcarski mediji, a prenosi Avaz.

– Prema poslednjim procenama na osnovu podataka obrađenih do 13 sati, 71 posto građana je odbacilo inicijativu za ukidanje TV pretplate – saopštio je institut Gfs Bern.

Time je osiguran opstanak javnog servisa SRG/SSR koji se 75 posto finansira sredstvima iz pretplate.

– Radi se o jasnom porazu zagovornika ukidanja pretplate. Mi u svim kantonima očekujemo sasno „NE“ inicijativi – rekao je politolog Lukas Golder iz instituta GFS Bern. Poslednja izborna mesta zatvorena su u podne.

Iza „No Billag“ inicijative (Billag je naziv za TV pretplatu u Švicarskoj) stoje razna udruženja mladih i desno-populistička Švajcarska narodna stranka. Sve ostale relevantne političke stranke, kao i mnoge javne ličnosti, podržale su zadržavanje TV pretplate.

Pobornici inicijative za ukidanje pretplate smatraju da „NE“ njihovoj inicijativi ne znači nužno i poraz.

– Mi smo pokrenuli sveobuhvatnu medijsko-političku raspravu koja je doprinela tome da prisilna pretplata više nije tabu tema – rekao je jedan od inicijatora Olivijer Kesler. On je izrazio zadovoljstvo što su građani Švajcarske, „kao jedine zemlje na svetu“, mogli direktno da odlučuju o sudbini javnog servisa.

SRG/SSR je još pre referenduma najavio mere štednje i smanjenje pretplate. U budućnosti bi godišnja pretplata sa sadašnjih oko 390 eura trebala biti snižena na 310 eura.

U Švajcarskoj osim SRG/SSR-a postoje i privatni mediji koji, mnogo slabije nego što je to slučaj u ostalim zemljama s javnim i privatnim medijskim servisom, pokrivaju informativni deo programa i usresređeni su na zabavni program.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.