U trendu

U ovoj zemlji muškarci i žene u vojsci spavaju u istim spavaonicama!

Norveška u cilju izgradnje timskog duha u vojsci sprovodi radikalni eksperiment u kome žene i muškarci vojnici spavaju u istim prostorijama, a rezultat je da su žene postale „deo tima“, saopštila je danas Ambasada Norveške u Srbiji.

Norveška, takođe, pomaže uvođenje rodne perspektive u funkcionisanje srpskog sistema odbrane.

Žene i muškarci vojnici u Norveškoj spavaju u istim prostorijama i tako zajedno prolaze kroz sve dobro i loše.

Zajedničke ili uniseks spavaonice su uvedene 2014. godine kako bi muškarci i žene vojnici imali više poverenja jedni u druge.

Mlada norveška pripadnica vojske Gine Grimsbu kaže da biti pomešana sa muškarcima vojnicima „znači da kada je reč o performansu, ja zaista pomeram svoje granice i navikavam se da više radim kako bih ih pratila“, rekla je za AFP.

Studija koju su nedavno pripremili norveški sociolozi Ula Brit Lileas i Dag Elingsen je pokazala da zajedničke spavaonice promovišu međusobno razumevanje, deseksulizaciju i smanjuju seksualno uznemiravanje.

Vojnici u ovim spavaonicama razvijaju timski duh, a bilo je slučajeva i da je došlo do sklapanja veza, ali bi u tim slučajevima parovi bili razdvojeni u druge sobe.

Položaj žena i muškaraca u norveškoj vojsci još nije jednak, ali skoro trećina norveških vojnika rođenih 1997. godine, a koji su postali vojnici prošlog leta, su žene.

Norveške oružane snage su bile jedne od prvih koje su dozvolile ženama da budu na svim pozicijama.

Norveška danas ima nekoliko žena admirala i generala u svojim oružanim snagama.

Poslednji primer je imenovanje general-majorke Kristin Lund 2014, kao komandantkinje snaga UNFICYP – Mirovnih snaga UN na Kipru.

Norveška je na leto 2016. uvela i obaveznu vojnu obuku za žene i muškarce.

Vojska Srbije ima oko 200 žena oficira od kojih su samo tri sa rangom pukovnika.

Slična je situacija i u susednim zemljama kao što su Makedonija, Crna Gora i BiH gde žene koje žele karijeru u oružanim snagama često odlaze da studiraju u inostranstvu.

Norveško Ministarstvo spoljnih poslova, oružane snage Švedske i UNDP podržavaju projekat rodne ravnopravnosti u vojskama na Balkanu kako bi obezbedili veću integraciju i profesionalni razvoj žena u oružanim snagama.

Više od 4.700 ljudi u sektoru odbrane je prošlo kroz trening rodne ravnopravnosti u prvoj fazi ovog trogodišnjeg projekta u ove četiri balkanske zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.