U trendu

U Parizu danas donatorska konferencija za pomoć Ukrajini

PARIZ – Saveznici Kijeva sastaće se danas u Parizu kako bi obezbedili hitnu pomoć Ukrajini i pomogli ovoj zemlji da prebrodi teške zimske uslove, u okolnostima kada je civilna infrastruktura ugrožena ratnim dejstvima širom zemlje, prenosi Rojters.

Oko 70 zemalja, institucija i oko 500 kompanija će razmatrati šta se može ponuditi u nastupajućem periodu do marta, kako bi bi se u Ukrajini obezbedilo vodosnabdevanje, hrana, energenti, kao i funkcionisanje zdravstva i transporta, navodi britanska agencija.

„Od oktobra, Rusija pokušava da kompenzuje poteškoće koje ima na frontu serijom intenzivnih raketnih udara ne na vojnu infrastrukturu, već vrlo jasno na civilnu infrastrukturu Ukrajine“, saopštio je francuski diplomata novinarima uoči sastanka.

On je naglasio da to Ukrajinu stavlja u vrlo nepovoljnu situaciju s obzirom na teške zimske uslove i dodao je da je neposredni prioritet da se omogući da se „elektromreža ne uruši i da vodovodne cevi ne zamrzavaju“.

„Realnost nameće da naš cilj bude da obezbedimo rezervne delove kako bismo omogućili da infrastruktura koju su Rusi uništili ponovo funkcioniše“, rekao je on.

Međunarodna konferencija će nastojati da stvori onlajn mehanizam kojim bi Ukrajina mogla da obezbedi svoje prioritetne potrebe i da zemlje donatori mogu da odgovore u skladu sa tim, izjavio je francuski diplomata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratiće se na sastanku putem video veze, a njegova supruga Olena Zelenska će prisustvovati lično, navodi Rojters.

Konferencija se održava nakon kritika upućenih francuskom predsedniku Emanuelu Makronu od nekih evropskih saveznika i Kijeva o politici Pariza prema Ukrajini, koje je Jelisejska palata odbacila.

Iz kabineta francuskog predsednika je saopšteno da su nedavne Makronove izjave, posebno o obezbeđivanju bezbednosnih garancija za Rusiju, izvučene iz konteksta i da Pariz nikada nije preispitivao svoju podršku Kijevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.