U Parizu održani novi protesti, policija upotrebila suzavac

PARIZ – Na hiljade demonstranta okupilo se na ulicama Pariza da izrazi protest protiv policijske brutalnosti i planova bezbednosne politike predsednika Emanuela Makrona za koje tvrde da podriva građanske slobode.

Policija je na protestima upotrebila suzavac nakon što su demonstranti ispalili vatromet u njihovom pravcu, a grupa mladića razbila je izlog jedne prodavnice, prenosi Rojters.

Demonstranti su nosili transparente „Francuska – zemlja policijskih prava“ i „Povucite zakon o bezbednosti“.

Idemo ka sve većem ograničavanju sloboda, nema opravdanja za tako nešto, rekla je jedna od učesnica protesta.

Nasilni sukobi između demonstranata i policije dogodili su se na sličnom protestu koji je održan prošle nedelje.

Makronova stranka je ove nedelje saopštila da će načiniti izmene predloženog zakona koji nastoji da ograniči deljenje fotografija i snimaka policijskih službenika, nakon što je naišao na snažan otpor javnosti i levice.

Nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je krajem novembra nakon što je nekoliko policijskih službenika pretuklo muzičkog producenta afričkog porekla Mišela Zeklera, a za ovaj incident građani su saznali nakon što je na internetu podeljen snimak na kojem je on zabeležen.

Kritičari tvrde da bi originalni predlog zakona omogućio da zloupotreba ovlašćenja od strane policijskih službenika prođe nekažnjeno, a koje mnogi aktivisti za ljudska prava otpužuju za rasizam. Mnogi tvrde da čak i izmenjen predlog zakona ne predstavlja napredak u tom pravcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.