U trendu

U Peking održana proslava povodom 100. godina osnivanja KP

Proslava povodom 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine (KPK) održana je danas na trgu Tjenanmen u Pekingu u prisustvu predsednika Si Djinpinga, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

U svom govoru predsednik je istakao da Kina mora insistirati na putu mirnog razvoja, promovisati izgradnju novog tipa medjunarodnih odnosa, promovisati izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva, promovisati visokokvalitetni razvoj „Pojasa i puta“ i obezbediti nove mogućnosti za svet novim kineskim razvojem.

Si je naglasio da je Kina uvek bila graditelj mira u svetu, doprinosila globalnom razvoju i branila medjunarodni poredak.

Komunistička partija Kine insistiraće na saradnji, bez konfrontacije, insistiraće na otvorenosti bez zatvaranja, insistiraće na uzajamnoj koristi bez rivalstva, i suprotstaviće se hegemonizmu i politici moći.

Prema njegovim rečima, Kina će nepokolebljivo promovisati izgradnju čiste vladavine i borbu protiv korupcije, odlučno „eliminisati sve viruse koji nagrizaju zdravo telo naše partije i dalje unapredjivati novi projekat Partije za novu eru“.

Si je takodje podvukao da su neprikosnoveni principi „jedna zemlja, dva sistema“, aludirajući na Hongkong i Makao.

„Pravac visokog stepena autonomije mora biti u potpunosti i tačno primenjen i neophodno je sprovesti centralno sveobuhvatno vladino upravljanje nad specijalnim administrativnim regionima Hongkongom i Makaom“, rekao je on.

Si je rekao da je u Kini zahvaljujući trajnim naporima Partije i naroda svestrano izgradjeno umereno prosperitetno društvo, a u ovom trenutku Kina ide ka svestranoj izgradnji socijalističke moderne jake zemlje.

Više od 70.000 članova Partije i kadrova prisustvovalo je proslavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.