U trendu

U Pljevljima uginulo šest srna, sumnja se na trovanje

PODGORICA – Na prostoru pljevaljskog lovišta, uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom, pljevaljski lovci su u proteklom periodu pronašli šest srna u teškom stanju, koje su i uprkos lečenju uginule.

Slične pojave su uočene i tokom 2021. godine, ali ne u ovako velikom broju. Srne su pronađene na različitim lokacijama, ali sve u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.

U pljevaljskom Lovačkom društvu tvrde da se ne radi o nekoj zaraznoj bolesti, ali da postoji mogućnost da je došlo do neke vrste trovanja na prostoru Bosne i Hercegovine.

„U šest slučajeva pronašli smo srne u veoma lošem stanju. Srne su pronađene na prostoru planine Kovač, Bukovice i Šula. Na telima srna nije bilo nikakvih povreda, pa prema tome nije bilo potrebe da se policiji prijavljuju ovi slučajevi. Svaka srna je veterinarski pregledana i za svaku postoji veterinarski izveštaj“, rekao je za podgorički Dan
predsednik Lovačkog društva Pljevlja Rade Janjušević.

Pritom, radi se, kaže, o velikom prostoru, pa se ne može reći da su srne otkrivene na jednom mestu.

„Mi sumnjamo na trovanje usled zagađenja vode ili trave. Dobro je da nije neka zarazna bolest, a ovakva uginuća se mogu pojaviti usled velikog priraštaja srneće divljači“, kaže Janjušević i pojašnjava da su životinje bile jako slabe i isrpljene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.