U trendu

U Poljsku od početka ruskog napada prešlo 100.000 izbeglica iz Ukrajine

Od početka napada Rusije na Ukrajinu u Poljsku je prešlo 100.000 ukrajinskih izbeglica, stalno pristižu nove i na nekim graničnim prelazima stvaraju se gužve i čeka se satima da Ukrajinci izadju iz ratom zahvaćene zemlje.

„Od trenutka kada je Rusija napala poljske granice je prešlo 100.000 izbeglica iz Ukrajine. Da se ubrza prelazak odlučeno je da se oni koji idu pešice puštaju i preko prelaza koji normalno služe samo za automobile“, kazao je danas zamenik poljskog ministra unutrašnjih poslova i administracije Pavel Šefernaker, javlja poljska privatna televizija TVN24.

Na prelazu Medika označen je i deo prelaza preko koga brže mogu da predju žene i deca, rekao je Šefernaker.

Evakuacione vozove u pograničnom mestu Pšemisl na granici sa Ukrajinom uputile su da prebace izbeglice pored Poljskih železnica i železnice susedne Češke, za one koji traže utočište u toj zemlji.

Naredne četiri sedmice gradjani Ukrajine mogu besplatno da koriste vozove Intersiti Poljskih železnica saopštilo je poljsko Ministarstvo infrastrukture.

„U Pšemislu je spreman voz sa pet vagona adaptiranih da prevoze ranjenike iz Ukrajine i četiri vagona humanitarne pomoći za region Lavov“, kazao je šef kancelarije poljskog premijera Mihal Dvorčik.

Po izbeglice dolaze takodje i njihove porodice ili prijatelji iz Poljske i drugih zemalja Evropske unije a Poljaci su se samoinicijativno organizovali i pored prelaza stoje pojedinci sa imenima gradova u koje su spremni da odvezu izbeglice koje nemaju prevoz, dok Granična straža organizuje prebacivanje u prihvatne centre na granici.

Poljske vlasti, kao i češke ukinule su do sada neophodne kovid-19 sertifikate za ukrajinske izbeglice a Poljska je privremeno suspendovala i veterinarske propise i ograničenja za ulazak pasa, mačaka i kućnih ljubimaca iz Ukrajine, za one izbeglice koje nisu želele da ih ostave.

Mobilni operatori u Poljskoj i Češkoj ukinuli su roming za Ukrajinu a neki omogućili izbeglicama da telefoniraju potpuno besplatno.

Humanitarnu, materijalnu i novčanu pomoć prema zahtevima koje objavljuju ukrajinske ambasade, prikupljaju masovno i Poljaci i Česi.

Češki premijer Petr Fijala naglasio je da zemlja sa istorijskim iskustvom kakvo ima Češka, posebno sovjetske „bratske pomoći“ koja je stigla avgusta 1968. godine na tenkovima Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta koji su u Čehoslovačkoj ostali naredne dve decenije, mora da učini više za Ukrajinu od onog što čini Evropska unija.

Oružje i vojna oprema koje je poslala Poljska već je stiglo u Ukrajinu, a češka ministarka odbrane Jana Černohova saopštila je da je danas vlada odobrila da se hitno pošalje u Ukrajinu 30.000 pištolja, 7.000 pušaka, 3.000 mitraljeza, nekoliko desetina snajperskih pušaka i municijaza sve to u vrednosti od 7,5 miliona evra a da time češka pomoć u oružju ne prestaje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar