U trendu

U ponedeljak će se znati kad Sobranje razmatra predlog

SKOPLJE – U ponedeljak bi moglo biti poznato kada će se o francuskom predlogu raspravljati u makedonskoj skupštini, prenosi MIA.

Na redovnim konsultacijama u ponedeljak u Sobranju trebalo bi da se raspravlja kada bi mogla da se održi plenarna sednica vezano za Informaciju Ministarstva spoljnih poslova o predlogu-pregovaračkom okviru za Republiku Severnu Makedoniju sa EU, koju je iznelo francusko predsedavanje Evropskom unijom.

Neizvesno je prisustvo koordinatora poslaničke grupe opozicione VMRO-DPMNE Nikole Micevskog, koji je tražio da se Informacija vrati vladi, jer ona ne raspolaže glavnim dokumentima.

U odnosu na francuski predlog, juče su se izjasnili Evropska komisija i SAD.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi rekao je juče makedonskoj agencija da će na dnevnom redu zakazanog sastanka, biti informacija o kojoj će u ponedeljak biti reči na koordinacionom sastanku, a kojem će prisustvovati potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije Bojan Maričić, kao predstavnik vlade.

On je objasnio da je za ponedeljak već zakazana plenarna sednica za rebalans Budžeta, i koja je u skladu rokovima, a za koju bi rasprava trebalo da traje najviše pet dana.

DŽaferi je rekao da ako bude potrebe, ona može biti prekinuta i zakazana nova sednica, na čijem dnevnom redu bi bila Informacija koju je dostavila vlada.

Imajući u vidu da se Skupštini šalje samo informacija, a ne dokumenti ili francuski predlog, Džaferi je naveo da su svi dokumenti već javno dostupni i svako može da ih vidi.

Poslanici su izašli sa različitim stavovima.

Iz SDSM-a navode da je na skupštini da donese dalje odluke, u skladu sa važećim procedurama, a opoziciona partija VMRO-DPMNE traži od predsednika parlamenta da informaciju vrati vladi, jer kako kažu, „ ne sadrže nijedan dokument“.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

On je naišao na snažan otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, i određenog broja broja građana i relevantnih nevladinih organizacija .

Mnogi makedonski građani koji se ne slažu sa francuskim predlogom za rešavanje spora Severne Makedonije sa Bugarskom i juče su nastavili višednevne proteste i blokirali bulevar u kome se nalazi Vlada Severne Makedonije, kao i više magistralnih putnih pravaca, a novi protesti i blokade su najavljeni za sutra, prenela je MIA.

Vlada je u četvrtak razmotrila informaciju Ministarstva spoljnih poslova o predlogu-pregovaračkom okviru za Republiku Severnu Makedoniju sa EU, koju je iznelo francusko predsedavanje Evropskom unijom, i prosledila je u Sobranje na razmatranje i donošenje daljih zaključaka, u skladu sa skupštinskim procedurama.

Francuski predlog za rešavanje spora Severne Makedonije sa Bugarskom sadrži jasnu formulaciju makedonskog jezika kao apsolutno čistog i ravnopravnog jezika s ostalim jezicima Evropske unije i bez ikakvih fusnota, objašnjenja i zvezdice.

U predlogu se navodi i da su bilateralna, istorijska pitanja stavljena van pregovaračkog okvira i da će biti zatvorena na bilateralnom nivou na dostojanstven i fer način za obe strane.

U tekst francuskog predloga unete su izmene koje garantuju prava Bugara u Severnoj Makedoniji kroz ustavne promene u toj zemlji i obavezuju Skoplje da održi dobre odnose sa Bugarskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.