U trendu

U ponedeljak nastavak procedure opoziva Trampa (VIDEO)

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi, planira da Senatu član o opozivu Donalda Trampa prosledi u ponedeljak, čime se pokreće početak sudjenja bivšem predsedniku pod optužbom za podsticanje pobune – upada u zgradu Kongresa 6. januara.

Vodja demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, objavio je danas taj raspored i rekao: „Biće sudjenja!“.

Tramp je prvi predsednik kome je Predstavnički dom dva puta izglasao opoziv i prvi kome će sudjenje za opoziv da se održi posle napuštanja funkcije.

Vodja republikanaca u Senatu Mič Makonel predlagao je da se sudjenje o opozivu Trampa odloži za februar da bi mu se dalo vremena da se pripremi za taj slučaj.

Predstavnički dom Kongresa glasao je prošle nedelje za opoziv Trampa zbog podsticanja upada u Kongres 6. janaura, uz želju da sudjenje u gornjem domu bude brzo, da bi se to završilo i zemlja krenula dalje.

„Republikanci u Senatu su snažno ujedinjeni iza principa da institut Senata, institucija predsedništva, i bivši predsednik Tramp lično zaslužuju pun i fer proces koji poštuje njegova prava i ozbiljna činjenična, pravna i ustavna pitanja o kojima se radi“, posebno s obzirom na „nevidjenu brzinu“ procesa opoziva u Predstavničkom domu, rekao je Mekonel.

Demokrate i republikanci imaju po 50 mesta u gornjem domu Kongresa, a demokratska potpredsednica SAD Kamala Haris, po Ustavu, ima odlučujući glas u tom telu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar