U Pragu potpisana deklaracija o ZB na putu ka EU

PRAG – Premijeri zemalja Višegradske grupe tokom današnjeg sastanka sa predsednicima vlada zemalja Zapadnog Balkana usvojili su Deklaraciju o nedvosmislenoj podršci pristupanju zemalja tog regiona u Evropsku uniju, prenosi MIA.

Oni su u deklaraciji izrazili uverenje da ujedinjenje Evrope neće biti potpuno bez pristupanja Zapadnog Balkana EU.

U tekstu deklaracije sa naglašava da je politika proširenja EU mehanizam od neprocenljive vrednosti za dostizavanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

„Postojanje kredibilne politike proširenja EU predstavlja stratešku investiciju o bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta EU“, ističe se u deklaraciji.

U ovom dokumentu Višegradske grupe, koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, napominje se da će proces pristupanja ostati baziran na zaslugama i da će zavisiti od objektivno postignutog napretka.

Takođe pozivaju se sve zainteresovane strane u EU, pre održavanja sastanka Saveta za opšte poslove u oktobru, da očuvaju i ojačaju pozitivni impuls i energiju koja je proizašla iz reformskog procesa i da otvore pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

U deklaraciji se napominje da će to predstavljati značajan zamah za ceo region i garancija da će EU nastaviti da ima vodeću ulogu u pozitivnoj transformaciji regiona.

U skladu sa Strategijom EK za Zapadni Balkan iz februara 2018. godine očekuje se da će pristupne pregovore sa Srbijom i Crnom Gorobm biti ubrzani u toku mandata nove Komisije, kao i da će biti ubrzan reformski proces u BiH i na KiM.

U deklaraciji se zaključuje da Zapadni Balkan ima stratešku ulogu u procesu diverzifikacije energetskih izvora Evropske unije preko Južnog koridora i izrazili spremnost za saradnju na tom polju između zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.