U trendu

U prošloj godini 62 napada na pravoslavna groblja i crkvene objekte u FBiH

BANJALUKA – Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da skrnavljenje Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu predstavlja kontinuiran napad na srpske pravoslavne objekte, a samim tim i na slobodu izražavanja veroispovesti pravoslavnog stanovništva na teritoriji FBiH.

Radanović je u izjavi za Srnu naveo da su se, prema evidenciji ovog odbora, u prošloj godini, zaključno sa novembrom, dogodila 62 napada na groblja i crkvene objekte, ali da dosta toga nije prijavljeno.

On smatra da nije reč o sporadičnim napadima, već da to ima elemente organizovanih aktivnosti protiv pravoslavnog stanovništva i crkve, te da se krši Ustavom zagarantovano pravo na slobodu izražavanja veroispovesti.

Ističući da je pravoslavna crkva simbol mesta gde se slobodno ispoljava vera, Radanović je naglasio da se napadima na pravoslavne objekte šalje poruka verujućem stanovništvu da tu nije sigurno.

Podsetio je da je prošle godine više puta oskrnavljena crkva u blizini migrantskog kampa Lipa pored Bihaća, zatim u Blagaju pored Ilidže, a više puta su nepoznata lica pretila i ulazila u dvorište srpske pravoslavne crkve u Bugojnu.

„Prošle godine smo imali stravičan napad na Srpsku pravoslavnu crkvu u Mostaru kada su uništeni kablovi za rasvetu i crkveno zvono. Imamo više napada na male pravoslavne kapele koje se nalaze pored grobalja. Jedan od primera je uništavanje pravoslavne kapele pored sela Bosna u opštini Kakanj“, naveo je Radanović.

On smatra da se više napada dogodilo nego što je evidentirao Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

“ Mi smo imali prošle godine rušenje šest pravoslavnih spomenika na području opštine Ključ, ali su česte pojave da se ruši jedan ili dva spomenika, pa se to utvrdi tek nakon dve ili tri godine jer potomci nisu prijavili“, kaže Radanović.

On je rekao da na taj način srpsko pravoslavno stanovništvo na teritoriji FBiH pokušava da prođe što lakše jer, kada prijave izvršenje krivičnog dela, pokreće se postupak u kojem moraju da daju izjave u policiji i da se zadržavaju, a oni su obično tu došli da prisluže sveće svojim najbližim.

„Oni ne prijavljuju policiji štetu nego samo izvrše zamenu spomenika“, napomenuo je Radanović.

Nepoznati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je Srni ranije sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna.

Sveštenik Grčić prvi je zatekao ovaj prizor i o svemu obavestio policiju koja je obavila uviđaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar