U trendu

U prva tri meseca cetiri miliona Rusa otputovalo van zemlje

MOSKVA – Skoro četiri miliona Rusa napustilo je zemlju u prva tri meseca 2022. godine, pokazuju zvanični statistički podaci koje je objavila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), prenosi Gardijan.

Prema ovim podacima, u periodu između januara i marta ove godine putovalo je ukupno 3.880.679 ruskih državljana, a nije poznato koliko ih se od tada vratilo u svoju domovinu, navodi britanski list.

Broj dolazaka Rusa u bivše sovjetske republike je značajno porastao nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, a onima koji su napustili zemlju zbog suprotstavljanja ratu pridružili su se drugi u strahu od glasina o zatvaranju granica, vanrednom stanju i masovnoj mobilizaciji koje se do sada nisu obistinile , izvestio je Moskva tajms.

Gruzija je tako primila skoro petostruko veći broj ruskih državljana u prvom kvartalu 2022. godine, prema FSB, u odnosu na isti period prošle godine.

Tadžikistan je takođe zabeležio skoro petostruko povećanje broja dolazaka iz Rusije, a Estonija četvorostruko, u poređenju sa prošlom godinom.

I druge baltičke države, Letonija i Litvanija, zabeležile su blagi porast dok je u Jermeniju i Uzbekistan otišlo trosturko više Rusa u odnosu na isti period prošle godine.

Broj onih koji su stigli u Kazahstan se udvostručio, a takođe je došlo i do blagog povećanja broja Rusa koji putuju u Ukrajinu u odnosu na period janar-mart 2021, prema podacima FSB, prenosi Gardijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar