U racijama u Turskoj uhapšeno 11 novinara

ANKARA – Turska policija uhapsila je danas 11 novinara zbog navodnih veza sa kurdskim militantima, saopštili su zvaničnici.

Prokurdska novinska agencija Mezopotamija javila je da su njen glavni urednik Diren Jurtsever i još osam novinara odvedeni na ispitivanje nakon policijskih racija u Ankari, Istanbulu i drugim turskim gradovima, prenosi Rojters.

Dodaju da su privedena su i dva novinara agencije Jin njuza.

„Osumnjičeni su uhapšeni zbog širenja vesti ili sadržaja koji podstiču javnost na mržnju i neprijateljstvo“, saopštila je policija u objavi na društvenoj mreži Tviter.

U saopštenju policija optužuje Mezopotamiju da radi kao „savet“ Kurdistanske radničke partije (PKK), koja je zabranjena u Turskoj, a racije opisuje kao „antiterorističke operacija“.

Hapšenja su usledila nekoliko dana nakon što je Turska ratifikovala novi zakon o medijima koji propisuje zatvorske kazne za širenje “dezinformacije sa ciljem izazivanja brige, straha i panike javnosti“, prenosi Rojters.

Kritičari zakona su izrazili bojazan da će vlada Turske iskoristiti nove propise za suzbijanje slobode govora na društvenim mrezama i nezavisnog izveštavanja, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar