U Rimu pronađena poruka fašista budućim generacijama

Ispod obeliska u Rimu se nalazi tekst iz vremena fašističkog režima Benita Musolinija, koji ukazuje na to kako je taj režim želeo da ga vide buduće generacije, otkrili su italijanski naučnici.

Foto: Beta

Foto: Beta

Tekst, koji je napisan na latinskom jeziku na pergamentu, sakriven je zajedno sa zlatnicima u temeljima Musolinijevog obeliska u sportskom kompleksu „Foro Italiko“ u Rimu, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Naučnici Betina Rajc-Joze i Han Lamers su prvi detaljno proučili i preveli tekst nazvan „Kodeks Fori Musolini“, koji je, uprkos tome što je bio stavljen u temelje spomenika moći fažisma kad je on 1932. podignut, kasnijih decenija bio uglavnom zaboravljen.

Oni su, kako veruju, sastavili tačnu verziju teksta, do kojeg i dalje ne može da se dođe pošto se nalazi ispod 300 tona teškog spomenika, iz tri izvora pronađenih u rimskim bibliotekama i arhivama.

„Tekst nije bio namenjen savremenicima tog vremena“, izjavila je dr. Rajc-Joze za Bi-Bi-Si i dodala: „Obelisk je predstavljao veliki spektakl, ali o postojanju teksta niko tada nije izveštavao. On je bio namenjen javnosti u dalekoj budućnosti.“

Govor u slavu Musolinija i njegovog režima, koji sadrži 1.200 reči i sastoji se od tri dela, napisao je Aurelio Đuzepe Amatuči.

Prvi deo sadrži opštu istoriju postignuća fašizma i opis Musolinijevog uspona. On opisuje Italiju na rubu katastrofe posle Prvog svetskog rata, koju je spasao fašistički diktator „tako što je pomoću svog nadljudskog uvida i odlučnosti preporodio zemlju“, ističe dr. Lamers.

„U tekstu je Musolini predstavljen kao neka vrsta novog rimskog cara, ali, koristeći biblijske izraze, i kao spasilac italijanskog naroda“, ističe Lamers.

Drugi deo teksta govori o Organizaciji fašističke omladine, u čijem je sedištu podignut obelisk, a treći o izgradnji „Foro Italika“, koji se tada zvao „Foro Musolini“i postavljanja obeliska.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar