U trendu

U SAD uhapšen osumnjičeni za curenje poverljivih dokumenata Pentagona o ratu u Ukrajini

Pripadnici Federalnog istražnog biroa (FBI) priveli su Džeka Daglasa Tešeiru, 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne vazdušne garde SAD, zbog curenja američkih tajnih dokumenata o sukobu u Ukrajini.

Federalni agenti u oklopnim vozilima i vojnoj opremi uhapsili su Teikeiru, obučenog u šorts, majicu i patike, u njegovoj kući u Dajtonu, Masačusets, prenosi Rojters.

Hapšenje je usledilo nedelju dana nakon što su podaci procureli u javnost širom sveta što je, kako ocenjuje Rojters, osramotilo Vašington jer je otkrivena ukrajinska vojna ranjivost i da SAD špijuniraju saveznike.

Ovaj incident smatra se najozbiljnijim kršenjem bezbednosti još od 2010, kada se više od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks (WikiLeaks).

Teikeira je pilot prve klase u bazi nacionalne garde Otis u Masačusetsu. Pridružio se Nacionalnoj vazdušnoj gardi 2019. godine i radio kao specijalista za IT.

Državni tužilac Merik Garland rekao je novinarima da se Teikeiri na teret stavlja neovlašćeno „uklanjanje, zadržavanje i prenošenje poverljivih informacija o nacionalnoj odbrani“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.