U trendu

U SAD uhapšena trojica: Spremali novi „11. septembar“ i napade na Tajms skver!

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je uz pomoć tajnog agenta FBI osujećen plan napada u ime Islamske države na Njujork, koji je uključivao bombaški napad na Tajms skver i metro, a jedan od trojice uhapšenih akciju je najavljivao kao „novi 11. septembar“.

Bi-Bi-Si navodi da je uhapšen muškarac u SAD i po jedan u Pakistanu i na Filipinima. Njih trojica su koristili aplikacije za slanje poruka kako bi isplanirali napad.

Napad je sprečen prošle godine uz pomoć tajnog agenta FBI koji se pretvarao da je simpatizer Islamske države i komunicirao sa trojicom osumnjičenih, a detalji ovog plana objavljeni su juče, prenosi Fena.

Iz policije su objavili optužbe protiv 19-godišnjeg Abdulrahmana El Banasavija, kanadskog državljana privedenog u Njujorku, 19-godišnjeg Tale Haruna, američkog državljana koji živi u Pakistanu i 37-godišnjeg Rasela Salika sa Filipina.

Navodi se da je El Banasavi uhapšen u maju 2016. godine, a u oktobru iste godine priznao je krivicu po sedam tačaka optužnice u vezi sa terorizmom i čeka presudu.

Harun je uhapšen u Pakistanu u septembru 2016, dok je Salik uhapšen na Filipinima u aprilu ove godine i obojica će biti isporučena SAD.

„Planirani napadi su uključivali detoniranje bombi na Tajms skveru i u metrou u Njujorku, kao i pucnjave na civile na koncertima“, saopšteno je iz američkog Ministarstva pravde SAD.

Navodi se da su njih trojica planirala izvođenje napada tokom muslimanskog svetog meseca ramazana 2016. godine, inspirisani islamističkim napadima u koncertnoj sali „Bataklan“ u Parizu i na metro u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.