U trendu

U saobraćajnoj nesreći poginuo švedski umetnik kome je prećeno smrću zbog crteža proroka …

Švedski umetnik Lars Vilks koji je živeo pod policijskom zaštitom od 2007. kada je dobio pretnje smrću zbog njegovog spornog crteža proroka Muhameda, poginuo je u saobraćajnoj nesreći, javili su švedski mediji.

Prema policijskom izveštaju, u jučerašnjoj nesreći sudario se kamion sa neoznačenim policijskim kolima u kojima su bili Lars Vilks i njegova policijska pratnja, prenose mediji.

Švedska novinska agencija TT javila je da je policija potvrdila da je Vilks (75) bio u kolima sa dva policajca.

Uzrok nesreće se ispituje.

Vilks je bio uglavnom nepoznat van Švedske pre svog crteža Muhameda sa telom psa. U zemlji je bio najpoznatiji po pravljenju skulpture od drveta u prirodnom rezervatu u južnoj Švedskoj bez dozvole što je pokrenulo dugu pravnu bitku.

On je novčano kažnjen ali njegova skulptura na obali – parčići drveta haotično zakucani ekserima, privlači desetine hiljada posetilaca godišnje.

Vilksov život se radikalno promenio pre 13 godina kada je nacrtao Muhameda sa telom psa. Mnogi muslimani smatraju pse nečistim a islamski zakon se uopšteno protivi bilo kakvim prikazivanje proroka, čak i povoljnim, iz straha da bi to moglo da dovede do idolopoklonstva.

Al Kaida je objavila nagradu za Vilksovu glavu. U 2010. godini dva muškarca probala su da spale njegovu kuću u južnoj Švedskoj a prošle godine je jedna žena u Pensilvaniji izjasnila krivom za učestvovanje u zaveri da se on ubije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar