U trendu

U saopštenju austrijskog ministarstva ni reči o Blajburgu

BEČ – U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Austrije o susretu šefa austrijske diplomatije Aleksandera Šalenberga sa njegovim hrvatskim kolegom Gordanom Grlić-Radmanom nema ni reči o Blajburgu.
Grlić-Radman je, hrvatskim medijima, izjavio da je apelovao na austrijskog kolegu da pomogne u nastojanjima za vraćanje, kako je rekao, „hrvatskog istorijskog grba na spomen-kamen Počasnog blajburškog voda na Blajburgu“.
Naime, na spomen kamenu bilo je postavljena šahovnica sa prvim belim poljem, što je bio simbol ustaša.
U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Austrije navodi se da su u fokusu razgovora bili bilateralni odnosi, ruski rat protiv Ukrajine, evropska energetska bezbednost, kao i evropska perspektiva Zapadnog Balkana.
Austrija i Hrvatska ove godine obeležavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Šalenberg je u razgovoru sa Grlić-Radmanom ukazao na uspešne ekonomske odnose dve zemlje.
Šalenberg je podsetio da je Austrija Hrvatskoj pomogla u stvaranju države, obnovi nakon rata i evropskoj integraciji.
„Lepo je što smo mogli podržati 30-godišnju uspešnu istoriju zemlje“, naglasio je on.
Šalenberg je svom kolegi preneo utiske nedavne posete Ukrajini i govoreći o smanjenju zavisnosti od ruskih energenata, kazao je da Austrija radi na diverzifikaciji isporučioca, pri čemu se oslanja na obnovljive izvore energije.
U tome je, kako kaže, saradnja sa Hrvatskom veoma važna.
Pored toga su Šalenberg i Grlić-Radman razgovarali o daljoj podršci BiH u brzom postizanju statusa kandidata za prijem u EU.
Austrija podržava BiH na putu u EU, ali vidi da je potrebno još pomaka, na primer kod izbornog zakona, u borbi protiv korupcije i jacanju vladavine prava, kako bi se ispunili preduslovi, naglasio je Šalenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar