U trendu

U seriji zeljotresa za sada 9 mrtvih i materijalna šteta

TIRANA – Serija zemljotresa koji su jutros pogodili Albaniju, od kojih su neki bili razorne jačine i čiji je epicentar bio nedaleko od primorskog grada Drača, ima mrtvih, među kojima su i deca, povređenih, a pričinjena je velika materijalna šteta.

Prema izveštajima albanskih medija, za sada, je evidentirano devet žrtava, uključujući i jednu mloletnu devojčicu.

Dvoje mrtvih je pronađeno ispod ruševina hotela u oblasti Golem, troje ih je život izgubilo usled urušavanja palate u Draču, od kojih je i maloletna devojčica, dok su dve osobe poginule u Thumani, a jedna je umrla nakon pada sa balkona zgrade, javio je Top Čenel.

Najjači zemljotres bio je magnitude 6,4, dok su desetine drugih zemljotresa pratile magnitudu do 5,4.

U Draču, gde je zabeležen epicentar ovih otresa, oštećen je stari zamak Drač, objavili su mediji uz fotografije srušenog zamka.

Gradonačelnik Tirane, Erion Veljiaj, poručio je da su sve sportske dvorane otvorene za zbrinjavanje građana, koji su se nakon serije zemljotresa našli na ulicama.

Veljiaj je na svom fejsbuk profilu objavio da će svi ti objekti ostati otvoreni za privremeni smeštaj.

„Danas sve škole i vrtići u Tirani neće raditi. Svi objekti moraju biti stručno ispitani i potvrđeni da su za upotrebu, jer ne smemo ugrožavati našu decu“, napisao je Veljiaj.

Albanski mediji su preneli da je na teren odmah izašlo 1.900 pripadnika policije da bi pomogli građanima.

U prvom trenutku svojih aktivnosti oni su zbrinuli 260 građana.

Seizmolog Rapo Ormani izjavio je za tiransku televiziju Njuz24 upozorio je da se očekuje još potresa, koji će biti slabijeg intenziteta i pozvao građane da iz predostrožnosti ostanu van svojih domova.

„Biće još potresa sa manjim posledicama. Građani moraju da ostanu van svojih kuća i stanova, jer su u ovom trenutku njihovi doovi manje otpori na udare. Većini oštećenih zgrada će moći da se pristupi tek nakon stručnih pegleda“, rekaoje Ormani.

On je podsetio da su zemljotresi približne jačine dogodili 1926. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.