U trendu

U severnom delu Bahmuta vode se žestoke borbe za svaku ulicu

MOSKVA – Osnivač privatne vojne grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, potvrdio je danas da se u severnom delu Artemovska, kako Ukrajinci zovu Bahmut, vode žestoke borbe bukvalno za svaku ulicu.

„Da pojasnim situaciju. Ukrajinske oružane snage se ne povlače. Oni se bore do poslednjeg. U severnim četvrtima Artemovska vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stepenište“, napisao je Prigožin na svom telegram kanalu, preneo je TAS S.

„Naravno da je lepo što mediji žele povlačenje ukrajinskih oružanih snaga, ali to se ne dešava ni u severnim četvrtima, ni na jugu, ni na istoku“, rekao je Prigožin odgovarajući na pitanje novinara o medijskim izveštajima o povlačenju ukrajinskih jedinica iz severnih okruga grada.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija duž linije konfrontacije na istoku Ukrajine postala ozbiljnija, jer je Rusija uvela dodatne trupe u borbene aktivnosti, preneo je Rojters.

Ruske snage su opkolile Bahmut, gde se vode borbe za kontrolu nad gradom i ključnim saobraćajnicama za snabdevanje ukrajinskih snaga.

Ruske trupe pokušavaju i da zauzmu rudnik uglja nadomak grada Vuhledara, udaljenog oko 120 kilometara jugozapadno od Bahmuta, takođe u Donjeckoj oblasti.

„Često sam ranije morao da kažem da je situacija na frontu teška i da postaje sve teža. Sada je ponovo došao taj trenutak. Osvajač angažuje sve više svojih trupa za razbijanje naše odbrane. Veoma teško je u Bahmutu, Vuledaru, Limanu i na drugim pravcima“, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

UKRAJINSKE SNAGE i dalje kontrolišu selo Bilohorivku, izjavio je guverner Luganske oblasti Serhij Haidai, dodajući da je situacija tamo napeta, ali pod kontrolom, preneo je Rojters.
„U Rusiji se šire informacije o navodnom zauzimanju Bilohorivke i povlačenju naših ljudi odatle“, rekao je Haidai za nacionalnu televiziju i precizirao da su ukrajinske trupe i dalje na svojim pozicijama i da niko nije zauzeo Bilohorivku i ušao u nju.

On je istakao da je situacija na frontu napeta, ali da je ukrajinske snage kontrolišu.
DVE RUSKE rakete pogodile su centar Harkova, gladnog grada administrativnog regiona Harkov na severoistoku Ukrajine, a jedna od njih je pogodila stambenu zgradu, saopštili su lokalni zvaničnici, preneo je Rojters.

„Pogođena je stambena zgrada u centru grada. Izbio je požar. Za sada je poznato da imamo troje povređenih: 54-godišnju ženu i dva muškarca stara 51 i 55 godina“, napisao je guverner Harkova Oleh Sinehubov na platformi za razmenu poruka Telegram.

On je rekao da je žena hospitalizovana sa ranama od gelera, preneo je Rojters.

RUSKA ARTILJERIJA u Hersonskoj oblasti je pogodila juče lokaciju boraca ukrajinskih oružanih snaga kod sela Nadneprjanskoje.

Kako je TAS S-u danas rekao predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije, poginulo je 18 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga, a još 10 je povređeno.

Tokom noći u artiljerijskoj vatri uništen je i minobacač kalibra 120 milimetara sa municijom i posadom u blizini sela Lvovo i tom prilikom su poginula dva vojnika ukrajinskih oružanih snaga, dok su četvorica povređena.

RUSKE SNAGE napadale su sedam od 25 ukrajinskih regiona tokom jučerašnjeg dana artiljerijom i raketama – Dnjepropetrovsku, Donjecku, Lugansku, Harkovsku, Hersonsku, Nikolajevsku i Zaporošku oblast, preneo je „Gardijan“.

Prema rečima guvernera i zvaničnika regiona, u napadima je poginulo najmanje pet civila, a 12 je povređeno, preneo je „Kijev indipendent“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar