U trendu

U Srbiju stiglo milion doza kineske vakcine

BEOGRAD – U Beograd je danas sleteo avion sa pošiljkom od milion kineskih vakcina kompanije Sinofarm i Srbija je tako postala prva evropska zemlja koja je dobila kineske vakcine za masovnu imunizaciju stanovništva, javlja Rojters.

Avion s kineskim vakcinama je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo.

„Hteo bih da se zahvalim predsedniku Si Đipingu i kineskom rukovodstvu za ovu pošiljku sa milion doza vakcine“, izjavio je Vučić.

Očekuje se da će u narednih nekoliko dana i nadležne institucije Srbije odobriti primenu Sinofarmovih vakcina.

Od druge polovine decembra 2020. godine do sada, u Srbiji je vakcinisano oko 20.000 ljudi, uglavnom zdravstveih radnika i starijih ljudi, štićenika domova za stara i nemoćna lica.

Većina je primila ili vakcinu kompanije Fajzer/Biontek, ili rusku vakcinu SputnjikV, a predsednik Vučić je najavio da će iduće nedelje u Srbiju stići još 250.000 vakcina, dok se do juna očekuju i vakcine kompanija AstraZeneka i Moderna.

Rojters podseća da je na zapadnom Balkanu masovna imunizacija stanovništva počela samo u Srbiji i Albaniji, dok u Bosnu i Hercegovinu, na tzv. Kosovo, u Crnu Goru i u Severnu Makedoniju još uvek nisu stigle vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.