U trendu

U stalnoj borbenoj gotovosti 95 odsto ruskih raketnih snaga

MOSKVA – U stalnoj borbenoj gotovosti nalazi se 95 odsto trupa ruskih raketnih strateških snaga, izjavio je za televiziju „Zvezda“ komandant Raketne vojske strateške namene general-pukovnik Sergej Karakajev.

„Zadatak je da podržimo grupu u kojoj se nalazimo, uključujući i u fazi naoružavanja, koje se danas aktivno odvija u raketnim snagama. I moram da primetim, uprkos svemu, 95 odsto grupe je u stalnoj borbenoj gotovosti“, precizirao je Karakajev.

Osim toga, jedan od ciljeva raketnih snaga je stvaranje novih raketnih sistema i njihovo opremanje, dodao je on, prenosi Sputnjik.

„Sledeći zadatak je razvoj vojno-tehničkog potencijala koji omogućava da razmišljamo unapred za budućnost“, zaključio je Karakajev.

Krajem aprila izvršeno je prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ koja može da nosi hipersonične blokove.

Nakon završetka raketnih proba, ovaj sistem će ući u službu raketnih strateških snaga. U raketnoj jedinici Užur u Krasnojarskom kraju već je u toku priprema vodećeg raketnog puka za naoružavanje. „Sarmat“ će zameniti rakete „Vojevoda“.

Kako su ranije precizirali u Ministarstvu odbrane Rusije, novo oružje može da pogađa ciljeve na velikoj udaljenosti, koristeći različite putanje leta i garantovano savladava sve postojeće i buduće sisteme protivraketne odbrane.

Kako navodi Sputnjik, to je najmoćnija raketa na svetu sa najdužim dometom pogađanja ciljeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar