U stampedu u noćnom klubu u Italiji 6 mrtvih, 50 povređenih

RIM – Šest osoba, od kojih pet tinejdžera i jedna žena, poginulo je dok je 59 osoba povređeno u stampedu koji je izbio rano jutros na koncertu u disko-klubu u malom gradu na obali Italije, u blizini Ankone, saopštila je policija.

Među poginulima su tri devojčice i dva dečaka, kao i jedna žena – majka koja je bila u pratnji ćerke na koncertu u disko-klubu u gradu Korinaldu, gde je nastupao italijanski reper Sfera Ebasta, popularan među tinejžerima, izjavio je na licu mesta načelnik policije u Ankoni Oreste Kapokaza, prenosi AP.

Kristijan Koraca iz policije provincije Ankrona rekao je da su nastradali tinejdžeri bili uzrasta od 14 do 16 godina, dok je poginula žena bila stara 39 godina.

Četrnaest među povređenima su u ozbiljnom stanju, dok je oko 40 osoba zadobilo lakše povrede, rekao je zvaničnik vatrogasne službe Dino Pođali.

Tela pregaženih žrtava, naveo je on, pronađena su kod niskog zida unutar kluba.

Na video-snimku se vidi kako veliki broj tinejdžera izleće kroz vrata disko-kluba i juri ka niskom zidu i nekoj vrsti ograde u blizini izlaza.

Vidi se kako je u jednom trenutku barijera popušta i kako tineđžeri padaju, jedan preko drugog.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je televiziji RAI da je tragediju verovatno izazvalo „popuštanje dve ograde pod naletom mladih koji su izlazili“.

On je poručio da će biti utvrđeno ko je odgovoran za ovu tragediju.

Zvaničnici Vatrogasno-spasilačke službe rekli su agenciji ANSA da je publika na koncertu u noćnom klubu „Lanterna azura“ počela da paniči i da trči ka izlazima nakon što je neko naprskao supstancu sličnu biber-spreju.

Salvini je, s tim u vezi, rekao da se verovatno osetio neki neprijatan miris, možda amonijak ili neka druga supstanca.

On je potvrdio sumnje da je verovatno u klubu bilo više osoba nego što je to bilo dozvoljeno.

Državni radio RAI prethodno je javio je da se unutar kluba nalazilo 1.000 ljudi kada je stampedo počeo.

„Proverili smo i ustanovili da je prodato više ulaznica nego što to dozvoljavaju kapaciteti kluba“, rekao je Koraca iz policije Ankone, prenosi ANSA.

Italijanski predsednik Serđo Materela zatražio je da se u potpunosi rasvetli ovaj incident i da se utvrdi ko je za to kriv.

„Građani imaju pravo na bezbednost gde god da se nalaze, na rednim mestima ili na mestima na kojima se zabavljaju. Bezbednost mora biti osigurana posebnim obavezama na mestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi, strogim inspekcijama i kontrolama. Niko ne sme da umre na ovaj način“, poručio je predsednik.

Neimenovani tinejdžer (16) rekao je italijanskoj agenciji da su vlasnici kluba plesali čekajući početak koncerta kada je stampedo počeo.

Isti tinejdžer, koji je prebačen u bolnicu zbog zadobijenih povreda, rekao je i da je najmanje jedan izlaz za slučaj opasnosti bio zaključan kada je pokušao da izađe.

Vlasti istražuju da li su izlazi za slučaj opasnosti funkcionisali, a u istrazi o ovom incidentu učestvuju i karabinjeri, navode vatrogasni zvaničnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.