U trendu

U subotu širom HR protesti za žrtve seksualnog nasilja

ZAGREB – Širom Hrvatske u subotu će biti održani protesti za žrtve seksualnog nasilja pod motom „Pravda za devojčice, javila je Hina.

Protest u Zagrebu će biti održan na Trgu kralja Tomislava, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sistema ne dobijaju adekvatnu zaštitu.

Povod za najavljeni protest je nedavni slučaj grupnog silovanja maloletnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenih za ponovljeno krivično delo silovanja, seksualno iskorištavanje, ucenjivanje i fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje devojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Protest organizuju Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Fondacija Solidarna.

Protesti će istovremeno biti održani i u Zadru, Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku.

„Puštanjem osumnjičenih za te teške zločine na slobodu pravosuđe ugrožava bezbednost, život i dostojanstvo žrtve. Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sistema koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin“, ističu organizatori protesta putem društvenih mreža.

Od nadležnih institucija zahtevaju hitno delovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja.

Traže od ministra pravosuđa da odmah pokrene disciplinski postupak protiv sudije Markovića pred Državnim sudijskim većem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.