U trendu

U Švedskoj danas parlamentarni izbori

 U Švedskoj su danas parlamentarni izbori, a ankete pokazuju da će Švedske demokrate, koje su osvojile 13 odsto 2018. godine, ovog puta dobiti oko 20 odsto glasova i postati druga po veličini stranka u parlamentu iza socijaldemokrata levog centra premijerke Magdalene Anderson.

Populistička antiimigraciona stranka Švedske demokrate, koja je u parlament Švedske prvi put ušla 2010. i od tada dobija sve više podrške, obećala je da će suzbiti nasilje bandi u toj zemlji, piše AP.

Popularnost stranke je porasla nakon većeg priliva migranata poslednjih godina, posebno 2015, i kako je rastao kriminal u getoizovanim naseljima.

Kako navodi AP, populističku stranku su pre nekoliko decenija osnovali ekstremisti krajnje desnice, ali je poslednjih godina radila na promeni imidža.

Dugi niz godina birači su to smatrali neprihvatljivim, a druge stranke su je izbegavale, ali taj trend je počeo da se menja.

Premijerka Anderson (55), koja je pre godinu dana postala prva žena šef vlade u Švedskoj, i dalje ima veliku podršku naroda u toj zemlji.

Tokom njenog mandata Švedska je aplicirala za članstvo u NATO zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar