U trendu

U toku video sastanak Bajden-Putin

Džozef Bajden (Joseph Biden) i Vladimir Putin počeli su danas razgovor ocenjen kao sastanak „visokog rizika“ jer Vašington želi da se izbegne vojna eskalaciji u Ukrajini, dok Moskva namerava da označi sopstvene strateške „crvene linije“.

Razgovor predsednika SAD i Rusije počeo je 15.07 po srednje-evropskom vremenu, saopštila je Bela kuća, dok je ruska televizija prenela razmenu ljubaznih pozdrava na početku sastanka.

„Drago mi je da Vas ponovo vidim“, rekao je Bajden i izrazio nadu da će naredni sastanak biti uživo.

„Pozdravljam Vas, gospodine predsedniče“, rekao je Putin uz osmeh, sedeći za velikim stolom ispred ekrana na kojem se vidi Bajden.

Putin se nalazi u svojoj rezidenciji u Sočiju, dok se Bajden nalazi u jednom prostoriji Bele kuće nazvanoj „Situation Room“, koja je zatvorena za medije. Bela kuća nije prenela fotografije sa početka sastanka.

Izbor Amerikanaca da sastanak bude u toj visoko obezbedjenoj sobi, u kojoj američka izvršna vlast nadgleda osetljive vojne intervencije, otkriva visok stepen napetosti u Vašingtonu, ocenio je Frans Pres.

Vašington, NATO i Kijev optužuju Moskvu da gomila vojnike na granici sa Ukrajinom i da priprema napad. Moskva je nekoliko puta to demantovala i optužila zapadne zemlje da pojačavaju napetost održavanjem vojnih vežbi na Crnom moru.
Bajden i Putin će pored Ukrajine razgovarati o strateškoj stabilnosti i kontroli nuklearnog naoružanja, sajber bezbednosti i iranskom nuklearnom programu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar