U trendu

U Turskoj gradjani glasali za promene Ustava

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na putu je danas da dobije šira ovlašćenja pošto su prema nepotpunim rezultatima gradjani glasali za promene Ustava o uvodjenju predsedničkog sistema.

Posle prebrojanih 60 odsto glasačkih listića, za ustavne promene je glasalo 56,2 odsto gradjana, saopštila je izborna komisija.

Oko 55,3 miliona gradjana bilo je danas na referendumu pozvano da glasaju o reviziji Ustava kojim se ukida premijersko mesto u korist jačanja predsedničke funkcije.

Ukoliko se potvrdi njegova pobeda, Erdogan, koji je izbegao pokušaj vojnog udara 15. jula 2016. godine, mogao bi da ostane da vlasti do 2029. godine.

Erdogan (63) bio je premijer od 2003. do 2014. godine kada je izabran za šefa države.

Turska vlada smatra da je ustavna reforma neophodna da bi država bila stabilna čime bi se izbegle „krhke koalicione vlade“ koje su bile pre dolaska Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP).

Protivnici smatraju da referendum daje Erdoganu autoritarnu moć optužujući turskog predsednika da na taj način želi da uguši svaki kritički glas, posebno posle neuspelog puča 15. jula 2016. godine.

Erdogan je tokom predizborne kampanje ponavljao da oni koji ne budu glasali prihvataju „igre“ kurdskih pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK) ili Fetulaha Gulena, bivšeg imama koji je optužen da je organizator neuspelog puča.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.