U trendu

U Turskoj hapšenja Erdoganovih neistomišljenika

Turska policija danas je u deset gradova pokrenula opseşnu akciju hapšenja 67 osoba povezanih sa propovednikom Fetulahom Gilenom koji je postao glavni protivnik turskog predsednika Redşepa Tajipa Erdogana, javila je agencija Anadolija.

Nalozi za hapÅ¡enje izdati su za čelnike umerenog Islamističkog pokreta imama Fetulaha Gilena, koji ÅŸivi u SAD. Medju njima ima i novinara, kao i profesora univerziteta. Četrdeset troje osumnjičenih je u inostranstvu a samo petoro je danas privedeno, navela je agencija.

Na spisku traşenih osoba je bivši zvaničnik dnevnika Zaman, Ekrem Dumanli, jedan od direktora holdinga Koza-Ipek, kao i profesori univerziteta.

TuÅŸilaÅ¡tvo Ankare koje vodi istragu „terorističke mreÅŸe“ pod Gilenovim vodjstvom izdalo je naloge za hapÅ¡enje Å¡to je dovelo do niza pretresa u deset gradova, medju kojima su Ankara, Istanbul, Izmir, navela je Anadolija.

Turska vlada optuşila je Gilena da je pokušao drşavni udar i proglasila njegov pokret za terorističku organizaciju. Gilen je demantovao sve optuşbe.

Gilen je od nekadašnjeg Erdoganovog saveznika postao njegov glavni protivnik, od korupcionaškog skandala 2013. On iz SAD vodi veliku mreşu škola, nevladinih organizacija i firmi.

U poslednje dve godine turske vlasti su pojačale čistke, posebno u policiji i pravosudju kao i progon bliskih saradnika Gilena i njegovih finansijskih interesa.

Erdogan je ponovio da ÅŸeli da zavrÅ¡i sa Gilenom kome će u Turskoj biti sudjeno u odsustvu za pokuÅ¡aj drÅŸavnog udara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.