U trendu

U Turskoj hapšenja Erdoganovih neistomišljenika

Turska policija danas je u deset gradova pokrenula opsežnu akciju hapšenja 67 osoba povezanih sa propovednikom Fetulahom Gilenom koji je postao glavni protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, javila je agencija Anadolija.

Nalozi za hapšenje izdati su za čelnike umerenog Islamističkog pokreta imama Fetulaha Gilena, koji živi u SAD. Medju njima ima i novinara, kao i profesora univerziteta. Četrdeset troje osumnjičenih je u inostranstvu a samo petoro je danas privedeno, navela je agencija.

Na spisku traženih osoba je bivši zvaničnik dnevnika Zaman, Ekrem Dumanli, jedan od direktora holdinga Koza-Ipek, kao i profesori univerziteta.

Tužilaštvo Ankare koje vodi istragu „terorističke mreže“ pod Gilenovim vodjstvom izdalo je naloge za hapšenje što je dovelo do niza pretresa u deset gradova, medju kojima su Ankara, Istanbul, Izmir, navela je Anadolija.

Turska vlada optužila je Gilena da je pokušao državni udar i proglasila njegov pokret za terorističku organizaciju. Gilen je demantovao sve optužbe.

Gilen je od nekadašnjeg Erdoganovog saveznika postao njegov glavni protivnik, od korupcionaškog skandala 2013. On iz SAD vodi veliku mrežu škola, nevladinih organizacija i firmi.

U poslednje dve godine turske vlasti su pojačale čistke, posebno u policiji i pravosudju kao i progon bliskih saradnika Gilena i njegovih finansijskih interesa.

Erdogan je ponovio da želi da završi sa Gilenom kome će u Turskoj biti sudjeno u odsustvu za pokušaj državnog udara.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike