U trendu

U više opština KS proglašena epizoda Upozorenje zbog zagađenosti

SARAJEVO – Zbog značajnog rasta koncentracija zagađujućih čestica, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Kantona Sarajeva je, na predlog Stručnog tela, proglasilo epizodu “Upozorenje”.

Upozorenje je proglašeno za područja opština Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Centar, Ilidža, Vogošća i Ilijaš dok je za područje opštine Hadžići proglašena epizoda „Pripravnost“, uz primenu interventnih mera.

Preporuka je da se izbegava boravak na otvorenom u zonama zagađenja vazduha, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća.

U cilju smanjenja izlaganja stanovništva štetnim materijama, na području opština za koje je proglašeno “Upozorenje”, zabranjuje se održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, navodi se u saopštenju.

Tokom epizode „Upozorenje“ zabranjuje se izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom. Obaveza je svih postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, da smanje temperaturu za minimalno tri stepena. Također se nalaže smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja sa Liste pogona i postrojenja kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grejanje, za minimalno 20 odsto.

Zabranjuje se i saobraćaj za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu, na potezu od Baščaršije do Nedžarića.

Na području opština Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo zabranjuje se kretanje automobila čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, kao i kretanje teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju.

Nalaže se i primena tzv. „mokrog postupka“ za zimsko održavanje puta od komunalnih i drugih ovlašćenih institucija na svim glavnim gradskim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim cestama, te na najmanje 40 odsto najprometnijih lokalnih cesta.

Proglašenje epizode „Upozorenje“ za područja navedenih opština, podrazumeva da su u tim zonama na snazi ujedno i mere iz epizode „Pripravnost“.

Upućen je i apel stanovništvu da redukuju korištenje motornih vozila, koliko god je to moguće, preneli su sarajevski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.