U trendu

U voćnjaku Nikollića u Bijeljini ponovo cveta višnja

BIJELJINA – U semberijskom selu Patkovača, u voćnjacima poznatog kalemara, Nikole Nikolića, Miholjsko leto podstaklo je drugo cvetanje višnje u ovoj godini.

Nikola kaže da ova pojava nije neuobičajena za ovo doba godine, jer velike oscilacije dnevnih temperatura znaju da „prevare“ voćke koje cvetaju i kada im vreme nije.

„Kada bi bilo više kiše i vlage, još više bi voćki iscvalo uz ovoliki broj sunčanih dana. U voćnjaku imam šezdesetak sorti jabuka i krušaka, višnje, šljive, oskoruše, orahe i druge vrste voća gotovo iz cele Bosne i Hercegovine, iz dvadesetak opština. Imam puno autohtonih sorti voća koje je teško pronaći u bilo kom kraju BiH. Čuli ste za krušku sembegovaču, karamanku, kolačaru, lubeničarku, a još puno sličnih sorti krušaka i jabuka imam i njih je teško pronaći u drugim krajevima“, kaže za sarajevski Avaz Nikola.

Njegove okalemljene sadnice na divljoj podlozi već su stigle i do najudaljenijih krajeva u regionu, jer su mnogi uz pomoć interneta čuli za ovog bijeljinskog kalemara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar