U trendu

U Zagrebu obeležena 78. godišnjica smrti Nikole Tesle

ZAGREB – Nikola Tesla je čovek koji nas objedinjuje, poručio je predsednik SNV Milorad Pupovac povodom 78. godišnjice smrti jednog od najvećih svetskih naučnika.

Pupovac je, zajedno sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i predstavnicima Instituta „Ruđer Bošković“ i Udruženja „Nikola Tesla“, položio cveće kod spomenika Tesli u središtu Zagreba.

Rekao je da se baš poklopilo da se na današnji dan, kada se slavi Božić po julijanskom kalendaru i dolazak Svetlosti nebeske na zemlju, odaje počast Tesli, geniju koji je pomogao čovečanstvu da ima svetlost električne energije, piše agencija Hina.

„Tesla je čovek koji nas objedinjuje. Uz sve naše podele, kakve su bile, Nikola Tesla je uvek bio iznad njih,“ istakao je i dodao kako Tesla objedinjuje – i svojim naučnim genijem i svojim političkim umom.

„Mi u Hrvatskoj – i Hrvati i Srbi – imamo razloga da ga slavimo zato što je simbol koji nas približava i koji nas podučava kako i na koji način treba da se međusobno odnosimo,“ naglasio je predsednik SNV, „posebno zato što smo na vetrometini i zato što postoje dani kao što su ovi koje prolazimo na Baniji, u Zagrebu i zajedno sa celim svetom, kad je posredi pandemija kovida“.

Predsednica Udruženja „Nikola Tesla – Genije za budućnost“ Dragica Mihajlović podsetila je da je Nikola Tesla na današnji dan preminuo u hotelu Njujorker u Njujorku u sobi 3327 na 33. spratu.

„Otišao je veliki genije, ali njegova dela su ostala među nama,“ istakla je ona.

Izrazila je zadovoljstvo što članovi udruženja i poštovaoci Nikole Tesle cene i žele da upoznaju njegova dela i humanost. Ona je skrenula pažnju na Teslino bezuvslovno davanje za opšte dobro.

„Neka nam Nikola Tesla bude uzor. Delujmo srcem i ljubavi s Nikolom Teslom i pomozimo svima potrebnim u ovoj situaciji bez različitosti, bez deljenja. Budimo tolerantni i humani kao Nikola Tesla,“ poručila je Mihajlović.

Predstavnik Instituta „Ruđer Bošković“ naučnik Karolj Skala rekao je da im je uvek drago da dođu do spomenika Nikoli Tesli koji je napravio vajar Ivan Meštrović i prisete se velikog naučnika.

Nikola Tesla bio je, pre svega, kosmopolita, ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu u kojoj je rođen, njegova dela neće nikada umreti, on će živeti večno, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)