UAE: Treća doza za imunizovane Sinofarm vakcinom

DUBAI – Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) saopštili su danas da će ponuditi i treću dozu vakcine protiv KOVID-19 kineskog proizvođača Sinofarm onima koji su već imunizovani sa dve doze.

„Ovaj potez deo je strategije UAE da se obezbedi maksimalna zaštita društva, a prioriteti će biti stariji od 60 godina i oni koji imaju pridružene bolesti “, saopštilo je Nacionalno telo za upravljanje krizama i katastrofama (NCEMA), prenosi Rojters.

Zemlja sa oko devet miliona stanovnika vakcinisala je do sada oko 73 odsto populacije koja je ispunjavala uslove, a u UAE se trenutno koriste četiri različite vakcine protiv Kovid 19.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je prošle nedelje odobrila Sinofarm za hitnu upotrebu, saopštila je da je veliko ispitivanje faze III ove vakcine pokazalo da dve doze, primenjene u razmaku od 21 dana, imaju efikasnost od 79 odsto protiv infekcije, 14 ili više dana nakon druge doze.

UAE su ranije započeli proizvodnju kineske vakcine kao zajedničko ulaganje kineskog Sinofarma i tehnološke kompanije sa sedištem u Abu Dabiju „Grupe 42“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.