U trendu

Ubicu ruskog ambasadora proglasili „turskim Principom“

Brutalno ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Kadirova mnoge je podsetilo na čin Gavrila Principa, koji je 1914. godine u Sarajevu ubio austro-ugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i zapalio iskru Prvog svetskog rata. Britanski tabloid Daily Express otišao je korak dalje i ubicu Kadirova Mevluta Merta uporedio sa Principom, ističući veliku sličnost događaja 1914. i 2016.

– Ubistvo u Ankari ima dosta sličnosti sa ubistvom Franca Ferdinanda u Sarajevu – piše Express, navodeći kako je jedan analitičar Mevlutov čin nazvao „objavom rata“.

Paralelu sa 1914. povukao je i švedski političar Karl Bilt:

– Pre šest meseci ubistvo u Ankari moglo je da postane novo Sarajevo 1914., ali sada teško – napisao je Bilt na Tviteru.

Policajac Mevlut Mert (22) pucao je s leđa u Kadirova, dok je ovaj držao govor na izložbi u Ankari. Turski zvaničnici tvrde da je u trenutku ubistva Mert bio van dužnosti.

– Alahu Akbar! Ne zaboravite Alep! Ne zaboravite Siriju! – vikao je atentator, upozorivši novinarke da se maknu jer „samo će ga smrt sprečiti u njegovom naumu“.

Pustili ga jer je imao policijsku značku

Provladin dnevni list Sabah piše da je napadač aktivirao detektor metala i ušao u umetničku galeriju jer je kod sebe imao pištolj. Osiguranje ga je, međutim, pustilo da uđe kad im je pokazao policijsku značku. Nakon što je mecima iz pištolja pokosio ambasadora, savladale su ga i ubile turske specijalne službe. Potom je policija uhapsila njegovog oca, majku, sestru, cimera i još dvoje ljudi.

Za Mevluta se tvrdi da je u mladosti bio aktivan u Erdoganovoj stranci AKP, ali i da bi mogao da bude povezan sa Al Nusrom, organizacijom koja sarađuje sa Al Kaidom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.