U trendu

Ubijen filipinski novinar Persival Mabasa

MANILA – Filipinski novinar Persival Mabasa, poznatiji kao Persi Lapid, ubijen je u predgrađu Manile, saopštila je danas policija te zemlje.

Dvojica napadača osumnjičena su za ubistvo Mabase (63), koji je juče upucan dok je vozio automobil kroz stambeno naselje Las Pinas, prenosi Rojters.

Ubistvo je izazvalo osudu filipinskih medijskih grupa i aktivista, koji su taj događaj opisali kao udarac na slobodu medija.

„To što se incident dogodio u centru Manile ukazuje na to koliko su počinioci bili drski i kako vlasti nisu u mogućnosti da zaštite novinare, kao ni obične građane“, saopštila je Nacionalna unija novinara Filipina.

Mabasina porodica je ubistvo nazvala „žalosnim zločinom“ i zahteva da „njegove kukavičke ubice budu izvedene pred lice pravde“.

Filipinska policija je obećala je da će otkriti odgovorne za ubistvo.

Filipini, koji imaju jedno od najliberalnijih medijskih okruženja u Aziji, ujedno su i jedno od najopasnijih mesta na svetu za novinare, ocenjuje britanska agencija.

Najmanje 187 novinara je ubijeno u proteklih 35 godina na Filipinima, uključujući 32 ubijena 2009, navela je organizacija Reporteri bez granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar