U trendu

Ubijeni al-Zavahiri vodio Al-Kaidu posle bin Ladena

DUBAI – Ajman al-Zavahiri, koji je proteklog vikenda ubijen u napadu američkim dronom u Avganistanu, godinama je bio glavni organizator i strateg Al-Kaide, a 2011. godine je, nakon što je Bin Laden ubijen u svom skrovištu u Pakistanu, postao i prvi čovek te terorističke organizacije.

U izveštaju Glasa Amerike se kaže da se godinama verovalo da se al-Zavahiri krio duž nepristupačne granice između Pakistana i Avganistana, a on se više puta oglašavao i pozivao na globalni džihad držeći oružje u rukama.

U hvalospevima bin Ladenu, al-Zavahiri je obećavao da će nastaviti sa napadima na Zapad, ne prestajući da ponavlja pretnje.

Al-Zavahiri je često raspirivao strasti među muslimanima komentarišući na internetu osetljiva pitanja kao što su američka politika na Bliskom istoku ili izraelske akcije protiv Palestinaca, ali se smatralo da njegove izjave nemaju bin Ladenovu harizmatičnost.

Veruje se da je bio uključen u neke od najvećih operacija Al Kaide, kao što je napad na SAD 2001. godine, kada su avioni koje je otela Al Kaida izazvali smrt 3.000 ljudi.

Optužen je i zbog navodne uloge u bombaškim napadima na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, a FBI je raspisao nagradu od 25 miliona dolara za njegovu glavu sa liste najtraženijih.

Rojters prenosi da je uprkos reputaciji nefleksibilne ličnosti sklone sukobima, al-Zavahiri uspeo da drži na okupu slabo povezane ekstremističke grupe širom sveta koje su uspevale da organizuju i predvode lokalne pobune.

Egipatski vojni sud je 1999. godine osudio al-Zavahirija na smrt u odsustvu, a on je pored te presude odslužio i trogodišnju zatvorsku kaznu zbog ilegalnog posedovanja oružja.

Zatvorenici koji su s njim služili kazne govorili su da su ga uslovi u zatvoru dodatno radikalizovali i usmerili ga na put ekstremizma i globalnog džihada.

Bio je školovani hirurg koji je u Pakistanu radio sa Crvenim polumesecom na lečenju islamističkih mudžahedina gerilaca ranjenih u Avganistanu u borbi protiv sovjetskih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar