Ubijeno 12 civila u raketnom napadu na drugi po veličini grad u Azerbejdžanu

Dvanaest civila poginulo je u noćnom raketiranju stambene četvrti u mestu Gendže, drugom po veličini gradu u Azerbejdžanu, javile su danas azerbejdžanske vlasti u novoj eskalaciji sukoba oko Nagorno-Karabaha izmedju azerbejdžanskih snaga i jermenskih separatista.

Nekoliko sati pre tog napada azerbejdžanske snage gadjale su glavni grad Nagorno-Karabaha, Stepanakert, prenose novinari Frans presa iz tog grada iz koga je većina stanovnika pobegla od obnavljanja neprijateljstava 27. septembra.

U Gendžeu novinari Frans presa videli su kuće uništene raketom koja je udarila oko 3.00 jutros po lokalnom vremenu.

Prema glavnom tužoiocu 12 civila je poginulo, a 40 je ranjeno.

Stanovnici u suzama bežali su iz kuća, neki u pižamama i papučama.

Desetine spasilaca tragalo je noćas za preživelima.
Posle prvog smrtonosnog udara na Gendže usledio je drugi udar u drugom delu grada, i još jedan koji je ciljao susedni grad Mingečevir.

Grad od preko 300.000 stanovnika Gendže je već gadjan više puta od početka sukoba, a prošle nedelje je u raketnom napadu poginulo 10 ljudi.

Sa strane jermenskih separatista nije bilo izjava o napadu na Gandže, samo je javljeno da su azerbejdžanske snage gadjale gradove Stepanakert i Šuša.

„Operacije za zaustavljanje neprijatelja su sprovedene“, navedeno je iz informacionog centra jermenske vojske.

Stepanakert je gadjan više puta od 27. septembra kada su obnovljena neprijateljstva izmedju separatističkih snaga koje podržava Jermenija i azerbejdžanskih vojnika. Zbog granatiranja grad je skoro ispražnjen od stanovnika.

Drugde na frontu borbe su nastavljene danas a Azerbejdžan i Jermenija se uzajamno optužuju da krše primirje.

Ova granatiranja kao i borbe na liniji fronta ukazuju na nemoć medjunarodne zajednice da uvede primirje. Dogovor o humanitarnom primirju, postignut pre nedelju dana pod pokroviteljstvom Moskve nikad nije primenjen.

Šef Pentagona Mark Esper i francuska minsitarka odbrane Florans Parli ponovili su sinoć da je potrebno zaustaviti nerijateljstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.