Učešćem Merkelove na skupu HDZ nije prekršen etički kodeks

ZAGREB – Hrvatsko etičko povereništvo zaključilo je danas da nije povređen izborni etički kodeks time što je nemačka kancelarka Angela Merkel prisustvovala predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu, jer, kako navode, ona je HDZ-ov stranački skup u Ciboni posetila u stranačkoj ulozi, a i taj skup nije bio plaćen novcem iz državne kase.

Oglašavanje Etičkog izbornog povereništva zatražio je GONG navodeći da je Merkel u subotu, 18. maja boravila u poseti Vladi nakon čega je učestvovala na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu.

GONG je zanimalo da li se krši Etički izborni kodeks iskorišćavanjem službenih poseta u predizborne svrhe, jesu li u konkretnom slučaju „zloupotrebljeni javni resursi, a vladina događanja iskorišćena za promociju predizborne kampanje HDZ-a“, prenela je Hina.

Etičko povereništvo u svom oglašavanju navodi da službenu posetu Angele Merkel Zagrebu HDZ nije zloupotrebio u predizborne stranačke svrhe jer se „iz dostupnih informacija može nedvosmisleno utvrditi da je Merkel svesno posetila Zagreb u dvojakoj ulozi – državničkoj i stranačkoj“, a na stranačkom skupu HDZ-a učestvovala je kao bivša čelnica i najistaknutija figura nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kao i grupacije evropskih narodnih stranki u Evropskom parlamentu.

Pitanje kršenja Etičkog kodeksa moglo bi se postaviti samo u slučaju da je predizborni skup HDZ-a u Ciboni bio finansiran novcxem iz državne kase.

„U tom slučaju ne bi bila samo reč o kršenju kodeksa, nego o direktnom kršenju merodavnog zakonodavstva, što bi bila povreda pravnog poretka koja bi podlegala pravnim sankcijama“, stoji u saopštenju Etičkog povereništva nakon danas održane sednice, koje je potpisao predsednik Povereništva akademik Velimir Neidhardt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.