U trendu

Učesnici protesta ispred OHR-a poručili Šmitu da je nepoželjan

SARAJEVO – Sa današnjeg višesatnog protesta ispred Kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu poslato je više poruka među kojima i da ne daju suverenitet BiH te da ne prihvaćaju i ne dozvoljavaju OHR-u da prenosi suverenitet države na susedne zemlje.

Na skupu je, kako prenosi sarajevski portal Klix, bilo više hiljada građana. Proteste je organizovalo bošnjačko udruženje RESTART i Krug 99.

Okupljeni građani nosili su transparent s natpisom „Sćmidt go away, OHR stay“ (Šmit odlazi, OHR ostaje).

Apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić je u svom obraćanju kritikovala rad visokog predsednika.

„Neki političari koji su dobili glasove građana su izdali poverenje građana i dali podršku visokom predstavniku da na retrogradni način samovoljno menja naš Ustav, i to samo jednog entiteta“, rekla je Zornić.

Na protestu je pročitana poruka pisca Gradimira Gojera, koji je poručio da je „Šmit neprijatelj Bosne“.

„Šmit je neprijatelj Bosne. Ne dozvolimo da omogući četnicima i ustašama da nam otmu domovinu. Mirnim građanskim otporom možemo sprečiti nepravde OHR-a. Bošnjake ove odluke dovode u poziciju manjine. Pozdravlja vas vaš Gradimir Gojer“, navodi se u delu poruke.

Okupljenima se obratio i predsednik Kruga 99 Adil Kulenović koji je poručio da građani više ne smeju da trpe nepravde. Naglasio je da je ovo skp na kojem su se okupili svi građani bez obzira na njihova politička i druga opredeljenja.

„Opredelimo se konačno da je ovo naša država, suverena i od koje nikada odustati nećemo. Mi čuvari BiH nikada od nje nećemo odustati“, poručio je Kulenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.