U trendu

Udruženja: Bramerc da vrsi monitoring u slučaju Mahmuljina

BANJALUKA – Predstavnici srpskih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata traže od glavnog haškog tužioca Serža Bramerca da vrši monitoring sudskog postupka protiv generala tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina pred Sudom BiH.

U pismu, koje su potpisali predsednici Boračke organizacije Republike Srpske i još osam najznačajnijih organizacija proisteklih iz proteklog rata, podseća se da je Sud BiH 22. januara prvostepeno osudio Mahmuljina na deset godina zatvora, ali da je drugostepenom presudom od 21. septembra ta presuda ukinuta i određen pretres pred Apelacionim većem Suda BiH.

Predstavnici srpskih udruženja su podsetili Bramerca da se Sakibu Mahmuljinu sudilo za neke od najmonstruoznijih zločina počinjenih u prethodnom ratu.

Kao primer brutalnosti naveli su činjenicu da je u mestu Stog pronađena masovna grobnica sa 21 telom, od kojih je 17 bilo obezglavljeno, piše banjalučki Glas Srpske.

Podsećaju i da je, prema dostupnim informacijama, predmet protiv Mahmuljina označen kao predmet druge kategorije u kojem je istraga započeta u Haškom tribunalu, nakon čega je prosleđen pravosuđu BiH.

„Iz svega navedenog, molimo vas da svojim autoritetom sprečite izrugivanje pravu i pravdi koja je nedvosmisleno izvršena sramnom odlukom Apelacionog veća. Takođe vas molimo da upriličite sastanak sa predstavnicima porodica srpskih žrtava kako bi vas detaljnije upoznali sa ovim sramnim pravnim presedanom“, navodi se u pismu Bramercu.

Napominju da nemaju poverenja u pravosuđe BiH nakon ovakve odluke i traže od Bramerca da, snagom svog autoriteta i funkcije koju obavlja, do kraja ovog postupka vrši njegov monitoring kako bi se izbegla nepravda.

Nadaju se da će Bramerc odgovoriti u što kraćem roku, kako bi se, kažu izbegle nesagledive posledice prema porodicama žrtava, ali i prema pravdi i pravičnosti.

Haški tribunal za ratne zločine odreda „El mudžahedin“ osudio je bivšeg komandanta tzv. Armije BiH Rasima Delića, kome je Mahmuljin bio neposredno potčinjen.

Pismo Bramercu potpisali su čelnici Boračke organizacije Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata, Saveza ratnih vojnih invalida, Organizacije starešina Vojske Republike Srpske, Saveza civilnih žrtava rata, Veterana Republike Srpske i Zavičajnog udruženja „Zavidovićani“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.